30.5.2010

Päivin opissa koko viikonloppu

-
HOT pyysi Lammisen Päivin kurssittamaan meitä viikonlopuksi. Lauantaina olimme kentällä/hallissa koko päivän ja sunnuntaina muutaman tunnin. Hyvin meni aika ja kivaa oli.

Lauantai


Zip
Lauantaina teimme kisanomaisen, tosin autoin ja palkkasin.

Paikallamakuussa meni alas ok, mutta nousi jojona istumaan takaisin. Pysyi hyvin paikallaan, mutta vaihtoi lonkkaa kaksi kertaa. Ei haistellut tms. Tätä on treenattu tosi vähän edes yksinään:(


Kuvat: Marko Osala
-
Seuruu oli mielestäni ihan ok ottaen huomioon osaamistason. Lähdössä nyökkäsi, mutta välipysähdyksen jälkeen ei. Eka käännös oli vasemmalle ja siinä jäi jälkeen. Oikealle käännös oli oikein hyvä, samoin täyskäännös (autoin kädellä). Pallo oli vasemmassa kädessä. Päivi kommentoi, että koira ei tiedä paikkaa ja liikkuu edestakaisin ja painaa. Pää liikkuu myös sivusuunnassa, koska on kiinni jalassa osan aikaa. Kokeilimme myöhemmin ilman palloa ja oli kyllä paljon parempi.

Maahanmenossa
pallo varmaan sekoitti, sillä jäi seisomaan. Korjasin heti. Hyvin nousi sivulle.

Luoksetulossa tuli kovaa ja törmäsi. Sanoin kaksi kertaa "liki" ja pidin käsiä hieman edessä auttamassa. Hyvä kun tuli eteen eikä sivulle. Päivi kehotti nyt miettimään tarkasti, haluanko siitä pk-koiran vai en eli kannattaako opettaa eteentuloa ja ottaa näin suurempi virheriski.
Seisominen oli aika hyvä, mutta palatessa sivulle liikkui sivusuunnassa johtuen varmaan käteeni liimautuneesta pallosta.
Hyppy oli taas oikein hyvä. Kaikenkaikkiaan olin kovasti tyytyväinen koiran tekemiseen. Sehän on aika tottumaton käskytyksiin ja ihmisiin ympärillä, mutta ei se tuntunut mistään välittävän. Lisäksi se oli hyvin yritteliäs ja iloinen kaikesta vaikeudesta huolimatta. Kivaa!

Teimme vielä erikseen liikkeellelähtöjä aika paljon. Kokeilimme sitä, nyökkääkö jos lähtee koirarn puoleisella tai toisella jalalla. Nyökkää. Sitten vain liikutin jalkoja ikään kuin olisin lähtenyt liikkeelle. Jos nyökkäsi liikahtaessaan, en lähtenyt ja koira joutui palaamaan takaisin samaan paikkaan. Jos piti hyvin, otin askeleen ja palkkasin. Oli vaikeaa, mutta koira alkoi tajuta, mitä halusin. Tätä olen jo tehnytkin itsekseni pallo vasemmassa kädessä. Näytin Päiville ja saimme tehtyä pari hyvää lähtöä. Näitä vain lisää.Teimme vielä uuden paikallaolon hallissa. Ulkona oli kaamea ukkossade juuri samaan aikaan. Yhtään sateen kova kohina ei kuitenkaan koiria haitannut, ei Zipuakaan. Hyvä harjoitus. Jojoili taas alussa, mutta lopussa nousi hyvin ylös.
Kaiken kaikkiaan Päivi totesi Zipun olevan kovin vilkas ja minun pitäisi olla hyvin rauhallinen ja eleetön eikä olla niin reipas kuin yritän olla Megin kanssa. Lisäksi Zipu on vielä kovin kovin kesken ja aika lapsekas, joten se tarvitsee aikaa ja paljon lisää rutiinia.

Meg

Voi miten oli kivaa päästä Megulaisen kanssa tekemään tokoa! Aloitimme istumisella ja paikallamakuulla. Istuminen oli ok. Hienosti kuunteli käskyt alas ja ylös. Jossain vaiheessa oli mennyt lonkalle.Ensimmäisenä yksilöliikkeenä teimme luoksetuloa. Siinä Meg oli aika huono keskiviikkona - juoksi kovaa, mutta teki huonot jäävät. Nyt olin topakampi ja sanoin käskyt ärhäkämmin. Teki tosi hyvin ja tuli myös välit nopeasti. Päivi kommentoi, ettei koira olisi voinut nopeampaa pysähtyä tuosta vauhdista, kun se ei kuitenkaan pysähdy superjarrutuksella liukumalla enkä saa sitä sellaista tekemään. Se ei ole sen tyyppinen koira, mistä olen täysin samaa mieltä. Vauhtia ei tarvitse enää lisätä. Ainoa, missä oli huomauttamista oli ennakointi. Se ei ollut ihan selkeää mutta kuitenkin sillä rajalla. Yritimme saada sitä tekemään virhettä, mutta eipä se tehnyt. Pitää kuitenkin muistuttaa.

Toisena teimme ohjattua. Meg harhautuu mielellään keskikapulalle. Nythän olen opettanut koiraa lähtemään kunnolla suuntiin, jotta se tajuaa, mitä niillä tarkoitetaan. Päivin mielestä (olen samaa mieltä) suuntiin lähdöt eivät kuitenkaan kestä kisoissa aina, joten nyt pitää opettaa keskikapulan koskemattomuutta. Tähän sain pari hyvää ohjetta. Ensinnäkin teimme keskikapulaleikkiä. Innostin koiraa keskikapulalla, mutta en antanut sen koskea siihen. Kesken hetsauksen laitoin kapulan maahan sen oikealle paikalle ja pysäytin koiran sen taakse nenä kohti merkkiä, kapula oli koiran edessä. Jäin seisomaan kapulan eteen parin metrin päähän ja käskin hakea vasemman. Teki hienosti. Sitten jatkettiin niin, että edelleen hetsasin kapulalla (olin selkä merkkiin päin), pysäytin koiran vähän kapulan paikan eteen nenä kohti keskimerkkiä ja heitin kapulan koiran taakse omalle paikalleen. Itse pakitin pari metriä kohti keskimerkkiä. Nyt siis koira oli minun ja kapulan välissä nenä minua kohti. Tästä käskin sen hakea vasemman. Teki taas hyvin. Tästä edetään niin, että leikin aina vain lähempänä merkkiä ja heitän kapulan koiran yli oikealle paikalle kunnes olemme edenneet siihen, että koira on merkillä ja minä omalla paikallani. Tässä siis kerrotaan koiralle, että keskikapulan kanssa voidaan kyllä leikkiä, mutta sitä ei koskaan haeta! Hauska ja hyödyllinen harjoitus, missä koira joutuu kuuntelemaan. Tässä kannattaa käyttää ensin tennispalloja tms jos koira pureskelee. On kurjaa joutua huomauttamaan pureskelusta, jos muuten on tehnyt oikein.
Toinen tapa oli siirtää keskimerkki lähes hakulinjalle, jolloin koiran piti juosta sen ohi ulompaa päästäkseen oikealle kapulalle. Tässä Meg meni joka kerran keskikapulalle, mutta kuunteli hyvin pysäytyskäskyä ja lähti sitten käskystä hakemaan vasenta kapulaa. Viimeisellä kerralla sivuutti keskikapulan kiertämällä sen kohti vasenta kapulaa. Tässä pitää vain muistaa, etten saa huutaa ei, stop ja hae, vaan pelkästään stop ja hae, jottei mene nollille (jos siis tulee virhe). 
 Lopuksi teimme vielä istumiset ja paikallamakuut. Teimme aika monta kertaa ensin istumisen niin, että poistuimme vähän kehän toiseen päähän, palasimme takaisin, kiitimme hillitysti ja saman tein aloimme paikallamakuun. Kukaan ei saanut katsoa koiraan käskyjä annettaessa ylös-alas. Meg toimi hienosti. Mokasi vain kerran alas eli vasta toisella käskyllä. Monella meistä oli paljon ongelmia. Paikallamakuussa kävin korjaamassa Megin kerran lonkalle siirtymisestä. Teimme vielä hihnastavetotreeniä, jotta saataisiin se laittamaan voimaa jalkoihin. Käskin sen maahan ja vedin sen jälkeen remmistä. Pari kertaa mokasi ja lähti liikkeelle kunnes tajusi. Tein vielä itsekseni treeniä, jossa käskin sen maahan ja työnsin sitä lonkalle kyljestä. Meni monta kertaa ennen kuin hiffasi panna vastaan. Täytyy siis kertoa sille, mitä ei saa tehdä, jotta voin vaatia. 

Kiva ja hyödyllinen päivä! Koirat jaksoivat erinomaisesti, vaikka olivat koko päivän autossa. Pete kävi vielä ruokatauolla Sadun kanssa treenaamassa agilitya hallissa Zipun kanssa...

Sunnuntai


Zip
Tänään tein lyhyemmät treenit ja niissä jääviä. Päivi neuvoi kivan leikin, missä yksinkin pystyy hyvin tekemään jääviä ja samalla kuunteluharjoituksia. Koiran taakse jätetään vaikka kolme palloa tai lelua, ohjaajalla on myös pari. Sen jälkeen koira pyydetään luokse, pysäytetään Stop-käskyllä ja lähetetään hakemaan lelua. Se voidaan pysäyttää sen mennessä sinne ja kutsua kohti ohjaajaa ja heittää sille lelu ohjaajan taakse. Jossain leikin vaiheessa se voidaan pyytää sivulle pallon kanssa. Pääasia on, että koira kuuntelee ja sillä on kivaa eli se on hyvässä vireessä. Ohjaajalla pitää aina olla lelu tai pallo itsellä. Kun toisessa päässä olevat lelut tms loppuvat, sinne voidaan heittää niitä lisää. Zip toimi hienosti, kuunteli kaikki stop-käskyt ja pari maahan-käskyäkin. Oli tietty vähän ihmeissään.
Meg
Megin kanssa tein tänään edelleen ohjattua. Hetsasin ensin keskikapulalla, pysäytin koiran ja heitin kapulan sen eteen. Olin itse parin metrin päässä. Ekalla kerralla nappasi keskikapulan, mutta sen jälkeen ei, vaan haki pyydetyn. Sitten jatkoimme niin, että keskikapula oli lähes suoralla linjalla oikean kanssa. Pari kertaa pysäytin väärälle ja käskin hakemaan oikean, mutta sitten hiffasi ja juoksi väärän yli suoraan oikealle, mistä iso palkka. Tätä treeniä Päivi tekee jo nuoren koiran kanssa opettaessaan sille ohjattua. Eli opettaa, että keskikapula on mukava juttu, mutta sitä ei saa hakea. Samoin hän opettaa merkin vasta, kun koira osaa suunnat eikä koskaan mene keskikapulalle. Ennen ruudun osaamista hän ei myöskään opeta merkkiä.
Meg pureskeli ja liikutteli eilen kapulaa. Päivi neuvoi jotakuta muuta kapulan pidossa. Koiran pitää ottaa kapula siististi ohjaajan kädeltä eikä se saa liikuttaa sitä sen jälkeen. Tätä treenattiin tunnarilla. Tärkeintä oli treenata sitä, miten koira ottaa sen maasta. Harvoin se saa sen niin hyvin kerralla suuhun eli ei kannata treenata kapulan pitoa syvemmällä suussa.

Tein vielä ruutu-treeniä, koska kentällä oli reunanauhat metri ruudun takana ja se on aina ollut vaikea Megille. Nytkin se jäi ruudun etureunaan ekalla kerralla. Päivin ohjeiden mukaan en antanut uutta ruutukäskyä, vaan käskin sen takaisin kohti ruutua ja sitten samantien takaisin ruutuun. Ei tarvinnut tulla edes merkille asti. Koko treenin aikana ei mennyt ihan oikeaan paikkaan eli takaosaan vaan jäi keskelle ja siitä korjasi taakse kun en sanonut mitään. Tätä pitää treenata lisää. Lisäksi, kun Megkin nykyään kiertää merkkiä, voisi kiertoja voisi tehdä myös niin, että koira lähetetään suoraan vauhdissa ruutuun ilman, että koira tulee luokse. Hyvä idea. Kyllä se joka tapauksessa pysähtyy, kun käsken. Jos merkin vauhti kierrossa on huono ja koira tulee luokse, se lähetetään merkille uudestaan, kunnes vauhti kelpaa.
Teimme vielä istumisen ja maahanmenot. Nyt teki pari mokaa Marian käskytyttäessä Yoyoa eli toisen kerran meni alas ja toisen kerran meinasi mennä. Tsemppasi kuitenkin ja mikä oli mukavaa, makasi liikkumatta:)
Päivän lopuksi jaoimme kentän kolmeen osaan ja jakauduimme kolmeen porukkaan. Kullakin alueella oli liikkuri ja koirakko. Liikkurit valitsivat kaksi liikettä kullekin koirakolle kertomatta heille etukäteen mitä ne olivat. Kaikki aloittivat kentällään samaan aikaan kohdasta, minkä liikkuri osoitti. Marko teetti meillä hyppynoudon ja kaukon, jotka sujuivat hyvin, paitsi kaukossa Meg vilkaisi naapurikehään ennen viimeistä vaihtoa. Teki vaihdon kuitenkin, mutta viiveellä. Alempien luokkien koirat ottivat aika paljon häiriötä. Sovimme että näitä tehdään nyt paljon ennen ässämmiä.

Pidin paljon Päivin koulutuksesta. Hän korostaa koiran todellista osaamista kisatilanteessa ja on perusteellinen sekä sanoo asiat suoraan. Meillä oli ruhtinaallisesti aikaa molempina päivinä ja saimme paljon vähän erilaisia treenivinkkejä. Treeni-into kasvoi taas tosi paljon.

Tokon jälkeen tein vielä Zipulla agin hyppyjumppasarjan hallissa. Nyt oli paljon parempi. Vaihtelin rimojen korkeutta ylimpien ollessa 35 sentissä. Lisäksi tein lyhyet kontaktitreenit sekä kaarevaa uraa niin, että palkka oli lopussa. Pete ja Meg kävivät Nokialla tekemässä triplahylyn. Mutta kontaktit olivat hyvät:)

Treenien jälkeen menimme vielä uimaan Maikun ja Karkin kanssa Virenojalle. Ja tietty piti syödä jätskiä meillä sen jälkeen :))Ups, kuinkas tässä näin kävi?

Karkki


PS. Lisäsin pari kuvaa edelliseen juttuun 28.5. T-treeneistä, Ziipulaisen seuruusta. Jos haluat vilkaista, vieritä alaspäin. 

3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

MItä sait tohon seuraamiseen vinkiksi? Zipun seuraaminen kuulostaa paljon samalta kuin Tuplan, eli sellainen tasainen ja rauhallinen seuraaminen meiltä ainakin puuttuu. Pää ei ole enää valahdellut alas, mutta muuten kyllä juurikin sivusuunnassa elää (painaa, ei paina ...). Testattiin tovi pari-kolme askelta, perusasento + nami systeemiä, mutta kuumensi hirveästi viikon testin aikana. En oikein uskalla sellaisenaan jatkaa ihan heti. Tuolla keinoin kyllä tavallaan askellus ja asento rauhoittui, mutta sitten taas perusasennossa + seu-käskyllä napsi käsiä + kylkee sekä haukahteli. Eli.. mitä vinkkejä saitte miten jatkaa?

Pia

Anne kirjoitti...

Ei löytyis videopätkää tosta teidän ohjatuntreenistä? Kuulostaa hyvältä, mutta en ole ihan varma ymmärsinkö kuitenkaan niin hyvin, että osaisin käytännössä toteuttaa :))

-Anne-

Me kirjoitti...

Pia:
Zip ei kuumu tuosta liikkeelleähtötreenistä ollenkaan. Se vain yrittää kovasti. Ohjeeksi saatiin jatkaa jalan liikuttelua niin kauan, että pää pysyy ylhäällä eli se tajuaa mitä halutaan. Sitten vain liikkeelle. Jos nyökkää, homma seis ja uudelleen. Naksua käytän. Eli yritän opettaa sille ensin, mitä toivotaan. Se on niin kiltti, että se yrittää tehdä oikein eikä kuumu tuosta.

Anne: eipä ole videota. Koetan tehdä sellaisen tai ainakin piirtää jotain selvennöstä:))