3.5.2010

Syylä, luonnotonta treeniä, löysiä vatsoja ja muuta...

-
-
Ensin huonot uutiset: Megin etujalan ulommaisten varpaiden välissä on tulehtunut syylä. Ilmeisesti se on syylä. Sen pää on auki ja ympäristö on ärtynyt. On aika todennäköistä, että syylä joudutaan leikkaamaan pois, kun tulehdus helpottaa. Ties kuinka kauan syylä on siellä luurannut ja vasta nyt huomattiin, kun aristeli kivisellä tiellä. Nyt sillä on vissiin elämänsä eka antibioottikuuri ja muuna hoitona lepo ja alueen suojaus. Harmittaa toisaalta niin vietävästi, kun agin sm-kisoihin on aikaa vain 1,5 kuukautta. Mietityttää, pääseekö sinne ollenkaan ja jos pääsee, ehtiikö Pete saamaan kisarutiinia tarpeeksi alle. No, toisaalta se on "vain" syylä. Katsotaan.

Iloisempiin asioihin: viime viikon aikana ehdittiin puuhastella kaikenlaista mukavaa.

Meg
Viikko sitten viikonloppuna oli tokon valmennusrenkaan leiri Loviisassa. Jonte oli kouluttamassa jälleen. Ehdimme käydä läpi kolme ongelmaliikettä.

Tunnari
- Tässä sain läksytyksen masentuneesta asenteesta, vrt kesän T-leiri:( Jonten mielestä minun pitää olla reippaampi ja alertimpi eikä olla valmiiksi luovuttanut. Siis Meghän tekee kyllä tunnarin, mutta on huolimaton eikä oikein ota kapuloiden haistelua vakavasti. Leirillä kyllä haisteli, mutta tuli ravilla takaisin. Kun olen palkannut lelulla, on hätäillyt kapuloilla ja saattanut napata minkä vain. Eli asennetta vaan kohdalleen meillä molemmilla. Mitään teknisiä ohjeita en saanut tähän sen kummemmin.

Ohjattu
- Ohjeeksi sain jatkaa samalla tavalla eli suuntia. Koira siis juokseee suuntakäskyllä niin kauan ko suuntaan ja vasta hae-käskyllä saa lähteä hakemaan. Jonte käyttää suunta-apuna ruututötsiä. Koiran pitää juosta ensin sille ja sieltä kapulalle, mutta itse en tuota tajua. Olen käynyt taputtamassa vasemmalla ja se on toiminut aika hyvin. Ei siis tötsiä. Kysyin mitä muuta tekisi opettaakseen koiraa pois keskimerkistä. Kehotti opettamaan koiran menemään keskimerkille, jolloin voin pysäyttää sen ja lähettää oikealle kapulalle. Hui. Ehkä ihan vaan opetan noita suuntia:)) Tässä on se tärkeää, että jos koira ei kuuntele ja lähtee ennen lupaa kapulalle, se pitää stopata ja lähettää uudelleen esim vasemmalle. Sitä ei saa kutsua takaisin ja tehdä uudelleen. Kyse on kuuntelusta. Hyvä pointti.
Nyt alan lisäksi viedä keskikapulaa lähemmäksi oikeata kapulaa (esim vasenta), jotta oppii että oikea kapula on aina se laitimmainen. On se nyt kumma, jos ei ala sujua varmasti.

Kauko
- Kaukossa on ongelmia kuuntelun kanssa. Koira ei keskity ja kuuntelee ympäristöä. Kokeilimme Jonten häiriköidessä ja teki tietty loistavasti. Se tekee aina, kun Jonte on lähellä, kun on ketku ja tietää. Se on niin pätevän näköinenkin. Lopuksi teimme vielä kaukoa häirittynä eli Jonte ja muutamat muut häiriköivät koiraa tarkoituksella, ihan kuin kontaktitreenissä. Teki kyllä, mutta paineistui. Hyvä harjoitus, sitä pitää alkaa tehdä.

Kesällä sain haukut omasta asenteestani joka liikkeessä, joten ehkä olen edistynyt - nyt sain haukut vain tunnarissa:) Ja edistynyt olenkin, sillä metalli, luoksetulo ja kauko ovat paljon parempia kuin silloin! Täytyy nostaa itse oma häntä. Lisäksi hänen mielestään meillä ei ole samanlaista johtajuusongelmaa kuin aiemmin, sillä koira kuuntelee nyt paremmin. Meg on reissukaverina ja joka tavalla niin kiva nykyään!

Agia: samaisena sunnuntaina Meg oli vielä BATin karsintakisassa Janakkalassa, missä teki hienot kontaktit ja oli viides saaden hyvät pisteet joukkueeseen (video). Kontakteja onkin hiottu jonkin verran ja nyt ne ovat olleet tosi hyviä kisoissakin - tosin ajassa rokottaa, mutta siitä viis. Kisavideo

Zip
Zipun kanssa on ongelmana tokossa ollut seuraaminen. Se on poikittanut ja hukannut kontaktia nyökkien päällään. Leirillä tein sitä jonkin verran tauoilla ja sain poikittamisen paljon paremmaksi remmillä. Remmi kulki sen vasemman kyljen yli maahan ja se jotenkin auttoi. Nyt on ollut aikas hyvä poikittamisen suhteen, mutta kontakti vaan hukkuu.
-
Kuva: Heidi Kuusisto
-
Olimme vappuaattona Tarjan, Timon ja Peten kanssa treenaamassa kasvattaja-Riitan luona Sipoossa. Siellä Riitta totesi Ziipun entisen hyvän kontaktin seuruussa todella kadonneen - aika ajoin seuruu oli aika karmeaa mielestäni ja varmaan muidenkin mielestä. En tiedä, miksi kontakti hävisi ja nyökyttely tuli tilalle. Sain nyt monia hyviä vinkkejä. Imutusta kokeilin, mutta en ainakaan heti saanut sitä onnistumaan. Käsi oli väärässä paikassa herkästi eikä koira pysynyt kädessä kiinni kuin hetken. Hitsin vaikeaa. Pitäisi mennä alemmas. Sitten kokeilimme lelua kädessä ja se oli parempi. Treenin jälkeen katselin videolta ja osa lelupätkistä oli aika ok kuitenkin. Yritän vielä naksuttelua eli aina kun koira katsoo, naksautan. Yritän nyt kertoa koiralle ensin, mitä kannattaa tehdä ja vasta kun hiffaa oikeasti voi alkaa jotain vaatia. Nyt sunnuntaina ja tänään teimme niin, että vain seurautin vauhdissa ja Arja ja Reija naksuttelivat aina kun katsoi ylöspäin. Tuntui tosi hyvältä systeemiltä:) Ohessa video tokoilusta.


Muuten näytin jääviä sivulla ja kiertoleikissä, sivulle- ja eteentuloja, metallinoutoa, luoksetulon ja merkkiä. Siinä se on alkanut vilkuilla taakseen merkille mennessään. Odottaa ilmeisesti palkkkaa. Tässä en enää heitä sille palkkaa, vaan vien sen koiralle ja alan käyttää enemmän palloa merkin takana. Lopuksi tein tunnarin. Piilotin kapulan pienten puuntaimien keskelle heinikkoon. Ei millään meinannut löytää, mutta tosi sitkeästi ja innostuneesti teki töitä kunnes löysi. Siitä tulee hyvä esineruutukoira:)

Agissa Zipu on myös touhunnut. Se on tehnyt piiloputkia kurssilla ja muuten, takaa leikkauksia, twistiä, pakkovalsseja, kontakteja ja eteenmenoa. Tänä viikonloppuna Pete närkästyneenä kutsui kehittelemiäni treenejä luonnottomiksi Sadun ja minun riemuksi:))

Muutoin olen tehnyt ihania lenkkejä aamuisin pitkin harjuja, aurinko paistoi koko alkuviikon. Olemme treenanneet Arjan ja Zacin, Sadun ja Essun sekä Reijan ja Kamun kanssa. HOTin tokokurssi päättyi ja käsittääkseni osallistujat olivat tyytyväisiä. Me olimme ainakin, osallistujat olivat tosi innostuneita ja positiivisia! P-HAU:n agikurssi jatkuu, samoin Korkeavireen kurssi.
-

-
Ostin alkuviikosta koirille isot, pituussuuntaan halkaistut naudanluut. Meg ei niin välittänyt, mutta Zip söi omansa kokonaan, samoin Leevi oli päässyt apajille. Riemu alkoi seuraavana yönä ja jatkui vielä seuraavanakin: koirat juoksivat jatkuvasti ulkona ja Peten unet jäivät vähiin. Meikäläinen sen sijaan kuorsasi urakalla... Lisäksi vielä Leevi pääsi autossa herkuttelemaan Froliceilla ja sama rumba jatkui vielä kolmantena yönäkin. Apua. Eilen se söi autoon jääneet lihapullat ja kakki yöllä olohuoneen matolle...
-

-
Yhtenä päivänä leikkasin trimmaussaksilla Wilman ja Leevin karvan lyhyeksi ja samalla ne pestiin. Oheisena video Wilmasta ja Leevistä pesun jälkeen:)

Renkaan leirillä Fanin Heidi otti upeita kuvia Ziipusta!! Sain luvan häneltä laittaa niitä tänne, joten niitä tulette näkemään paaaaljon!:) Kiitos Heidi!
-
Kuva: Heidi Kuusisto

4 kommenttia:

Jaana kirjoitti...

Entisenä borderterrierin omistajana sydämeni sykkii lämpimästi rodulle ja noille teidän "vanhuksille", jotka on uskomattoman terhakkaita, varsinkin tuo porhaltaja(poika?).Oikea hyvän mielen video!

Eeva kirjoitti...

Tyttöenergiaa siinä kyllä virtaa! :D Wilma-mummo (16v) <3 Tosiaan hyvän mielen video!

- Tuija - kirjoitti...

Ihana =) Wilma kyllä osaa rallattaa! Leevi hauska, kun kuvittelee kuivaavansa nuolemalla itsensä.....onkohan urokset noin urpoja oikeesti? Vepalla ihan sama tyyli esim uimisen jälkeen!
Mä muuten toivon tosiaan, että meidän nyt 8v on yhtä pirteä vielä +8 päästäkin......

Mari Rauhala kirjoitti...

Tuo video on ihan sydäntä lämmittävää :) ovat kuin nuoret koirat konsanaan :)