12.3.2012

Viiiik, rrrröyhh, mrrr, viik viik - Christan koulutuksessa

-
Viime viikko oli perin hektinen. Pete oli ensin työmatkalla ke-pe ja sitten hän lähti Top Team -leirille. Itse olin tietty töissä ja lisäksi vielä messuilla töissä viikonloppuna. Huh. Mutta nyt Pete on onnellisesti kotona.

Alkuviikon koirat huilasivat tokosta. Keskiviikkona olin HOT:n vuorolla Hollolan hallissa, missä treenasin vain Zipun kanssa, Laura liikkuroi. Teimme noutoja, jotka nyt ovat onnistuneet hyvin takaa. Seuruu on ollut aika kivaa jo jonkin aikaa eli kontakti on pysynyt eikä koiran pylly ole enää niin kamalan viiraava kuin aiemmin. Lisäksi treenattiin merkillä minuun katsomista, palkkasin siitä. Pakkasta oli aika paljon ja oli todella kylmän tuntuista.

Torstaina treenattiin Arjan kanssa. Tein taas vain Zipun kanssa. Luoksetulon pätkin ja palkkasin luoksetulot jäävistä namilla. Seuruu oli näyttänyt myös hyvältä. Tunnari onnistui myös hyvin ja oli siisti. Tein vielä jotain muutakin, mitä en muista. Treenit onnistuivat joka tapauksessa tosi hyvin meillä molemmilla ja tunnelma oli muutenkin korkealla, jonka kunniaksi menimme oikein Nesteelle iltateelle. Tallustelin vielä kotiin tultuani kunnon lenkin koirien kanssa.

Perjantaina Pete vain käväisi kotona illansuussa ja lähti sitten suoraan Imatralle leirille Megin kanssa. Me Zipun kanssa siivottiin ja käytiin lenkillä.


Keväinen varhaisaamu

Lauantai

Kiva päivä oli tiedossa, sillä Christa tuli kouluttamaan hottilaisia Korkeavireelle. Teimme kaikki kisanomaisen SM-kisoja ajatellen. Oli hyvä nähdä, missä mennään. Paikalla oli 15 koiraa eli lähes kaikki jäsenet. Alkuun teimme paikallamakuut, jonka jälkeen aloitimme alemmilla luokilla. Christa oli tehnyt järkän valmiiksi joka koiralle, joten jokainen oli tavallaan kuin luokan ensimmäinen koira (siis kukaan ei tiennyt suoritusjärkkäänsä etukäteen).
Monet saivat ihan kunnon jännityksen päälle, mikä tietysti palveli hyvin tätä tarkoitusta. Kisaomaisen jälkeen pidimme lounastauon ja samalla kävimme Christan muistiinpanot läpi. Iltapäivällä kaikilla oli vielä vartti aikaa johonkin ongelmajuttuun. Oli aivan superpäivä kaikkien mielestä, niin hyödyllinen ja motivoiva. Nam.

Zip

Paikalla istuminen: ok
Paikalla makuu: meni lonkalle, kun menin taakse. Muuten pysyi hienosti ja tarkasti ja teki ylös- ja alasmenot virheittä ja nopeasti.

Metalli
Tämä oli ok, eikä Zip kyyristellyt eikä ennakoinut. Toi nopeasti.
C: Hyvä pa. Hyvä!

Tunnari
Koira meni tavanomaista lujempaa kapuloille, keskeltä sisälle. Haisteli aikamoisen nopealla tahdilla. Osui nenällä pariin kapulaan, otti sitten oman ja toi hyvin sivulle. Piti hyvin, ei purrut, hyvä!
C: Hieman hätäinen. Avaa suun 1. kapulalla, ei nosta. Hyvä loppu!

Luoksetulo
Teki hyvin ja kuunteli eikä ennakoinut missään. Vähän veti banaaniksi. Kehuin, alkoi vetää voltteja ja koiralta pääsi pieni haukahdus. Kävi aika kuumana selvästi.
C: Hyvä maahanmeno. Erinomainen liike. Haukahti vapautuksessa. Pientä banaania.

Kaukot
Oli hätäinen eikä tehnyt kaikkea teknisesti oikein. Yritin itse keskittyä siihen, että ääni tulee ennen käsiä ja sohlasin jotain s-i, siihen tuplakäsky. Nousi sivulle liikkurin käskystä. Laitoin takaisin alas ja otin ylös. Tämä oli sitä vanhaa hätäisyyttä. Nämä on meillä edelleen treenaamatta eli kesken.
C: s-i, tuplakäsky istumiseen. S-m eteenpäin. Siirrot suht pieniä, mutta kannattaa treenata tekniikkaa.

Ruutu
Merkille hyvin, mutta kun lähetin ruutuun, oli tullut vinkaisu. En sitä kuullut, kun takanani oli jotain hälyä, mutta muut kuulivat.  Ehti tietty ruutuun, ennen kuin ehdin sanoa mitään. Otin pois, muistutin olemaan nätisti ja teimme uudelleen. Nyt teki hyvin eikä ääntä tullut. Hyvä paikka ja loppuosa.Toisaalta olin tyytyväinen, että tuli esille, jos kerran ongelmaa on.
C: Hieno merkki, vinkaisi ruutuun. Kierrokset nousee! Uusittuna hyvä ruutu. Hyvin otti palautteen vastaan. Odotusarvo on rajalla, että liian korkea. Haukahti vapautuksessa.

Seuruu
Tämä tuntui hyvältä, joten on se jotain oppinut. Yhden kerran tunsin pyllyn jalkani takana vasemmalle käännöksessä. Kontakti säilyi hienosti ja se tuntui mukavalta kerrassaan. Niin paljon tämän asian kanssa on treenattu. Luulen, että oli aika tarkkana tuon ruudun jälkeen.
C: Takapää ylityöskentelee, mutta on parempi kuin aikaisemmin. Ole tarkkana sivuaskelissa. Ääni voi olla lähellä/herkässä. Hidas hieno! Juoksussa ei ylityöskentele. Näyttää hyvältä. Hyvä paikka ja fokus.

Ohjattu
Oli hyvä merkki. Kun lähetin hakemaan vasenta, tein taas kädellä liian hätäisesti, jolloin ennakoi. Otti kapulan takaa, mistä olin todella tyytyväinen! Meni niin kovaa, että olin varma, ettei malta ajatella. Hyvä palautus. Otin kiinni kapulasta ja sanoin "kiitos", mitä ei ymmärrä niin hyvin. Kun sanoin normisti "irti", laski heti kapulan. Megille käytän "kiitos"-sanaa...
C: Hyvä merkki. Hyvä nosto, mutta ei irrota. Oili muista käsi/käsky!

Zeta - i-m-s
Seuruu ei tuntunut kovin hyvältä ja olin varma, että istuminen saattoi olla tahmea. Muuten ok.
C: Istuminen hiukka hidas. Ennakoi mukaanlähdön seisomisesta. Maahan ja seisominen hyvä. Muista treenata liikkeiden vakaus.

Christan loppukommentti: Kokonaisuuden treenaamisella saa palkan odotuksen laskemaan ja vakauden varmemmaksi. Se, mitä koira tekee, on erittäin hienoa ja näyttävää, mutta rajalla, pysyykö kasassa. Vaikka vauhti on ihana, sillä ei voita mitään, jos sitä ei pysty hallitsemaan.

Näin se on. Minulle riittäisi paljon vähempikin vauhti, jos saisin sillä vakautta lisää. Mutta Zip tykkää juosta kovaa ja palkkaa sillä itseään. Olen kuitenkin toiveikas jatkon suhteen.

Treenisessiossa tehtiin tietysti ruutua. Merkillä pidettiin tauko, Christa sanoi "käsky" ja taas odotettiin. Kun lähetin ruutuun, saatiin ihan kunnon rrröyhh-ääni aikaiseksi. Hui. Sellaista ääntä ei ole ennen päästänytkään suustaan. Vaistomaisesti karjaisin koiralle, vaikka piti olla ihan cool:) Kutsuin pois ja kehotin olemaan nätisti. Otimme uudelleen ja nyt ei ääntä tullut, vaikka tehtiin pitkillä odotuksilla. Kyllä se ottaa opikseen. Sillä tavalla oli edistynyt, että ei katsonut merkillä ruutuun ollenkaan, vaan minuun. Tehtiin pari kertaa vielä, ei virheitä. Hyvä.

Teimme myös ohjatun, koska halusin katsoa, tuleeko ääni  myös siinä. Hyvä merkki, hyvin lähti hakuun. Ei ottanut takaa, vaan söhläsi, joten jouduin kutsumaan pois takaisin merkille. Nyt olin aika varma, että ääni tulisi, mutta ei tullut. Taas otti rumasti. Uudelleen merkille ja sitten stoppasin juuri ennen kapulaa. Kehuin hyvästä kuuntelusta. Annoin luvan hakea, jolloin ilmeisesti ajatteli, että ko kapula on väärä ja ryntäsi keskimmäiselle. Stoppasin ja kehuin. Käskin hakea. Nyki vähän aikaa paikallaan turhautuneena - ei tiennyt, mihin piti mennä - ja päästi sellaisen oikein kunnollisen räyhä-äänen. Pakko oli tietysti ottaa vielä pois ja nuhdella. Koirakin kyllä heti reagoi ja alkoi luikkia minua kohti ennen kuin ehdin mitään sanoakaan. Uusittuna oli hyvä ja pääsin palkkaamaan. Tuo turhaumaääni ei ole uutta ja olen oppinut välttämään sellaisia tilanteita.

--------------------------------------------------------

Koiralla on hurjan kova odotusarvo ruutuun. Olen sen kyllä tiedostanut, enkä ole aikoihin palkannut kuin nameilla ruutua. Se saa tietysti suurta mielihyvää kovasta juoksemisesta joka tapauksessa. Ääni on tullut joskus, mutta useimmiten ei. Se on voinut tulla viiveen jälkeen tai silloinkin, kun pääsee suoraan ruutuun. En ole kertaakaan päästänyt sitä silloin, vaan kutsunut pois. Uusittuna tekee aina hyvin, mikä sentään on positiivista.

Koiran tulee tietysti katsoa minuun merkillä. Kun katsoo hyvin, palkkaan namilla. Jos katsoo ruutuun, kiellän ja kehun, kun katsoo minuun. Tämä otetaan uusiksi, ei palkata. Merkillä koiran pitää malttaa ja siitä palkataan myös. Eli käsky-sanan jälkeen odotan ja kun on hyvä, saa palkan. Ruutua itseään teen vain osana kokonaisuutta. En palkkaa siitä. Koira saa odotella ruudussa seisaallaan, ettei ala ennakoida. Ensin teen pari tai enemmän liikettä alle. Kun ei saa ruudusta palkkaa, alkaa odotusarvokin laskea varmasti jossain ajassa. Jos ääni pääsee, keskeytän ja nuhtelen päättäväisesti (ei mitään kiljumista tai hiusteni repimistä tms:) ja teen uudelleen muistutettuna. Palkka tulee vasta "kehän" jälkeen. Olen ihan tyytyväinen, jos vauhti vähän hiljenisi samalla. Ei haittaisi yhtään...

Kokeilin kotona noita seuruun sivuaskeleita ja tosiaan, koira päästää sellaisen jännän puhalluksen niissä. Uskon, että tosiaan ennakoi ääntä. Juttelimme Christan kanssa ja pohdimme vielä ääniasiaa. Alan nyt tehdä kiertojakin toisinaan, että pääsen huomauttamaan äänestä. Kierroissa se aina kiihtyy ja ääni tulee helposti etenkin silloin, kun ei pääse mielestään eteenpäin tarpeeksi nopeasti. Tämä voi sitä paitsi provosoida ääntä esille. Ja se on niin totta. Esim agilityssa Megkin huutaa, jos ei pääse pohjan takia niin kovaa kuin haluaisi. Pääsen kierroissa huomauttamaan äänestä ja muistuttamaan koiraa ja toivon mukaan laskemaan senkin odotusarvoa. Tiedän, että joku varmasti ajattelee, että pitäisi vain saada pelkkiä onnistuneita suorituksia paljon eikä ehdoin tahdoin provosoida virhettä esille, mutta en ikinä olisi päässyt mihinkään Megin kanssa, jos olisin tehnyt vain niin.

Illalla lähdimme vielä Wessmanien kanssa katsomaan T-treenejä Keravalle. Siellä olivat myös Fruudi, Hope ja Paavo. Voi miten oli kiva nähdä niitä. Kovasti taitavia olivat. Minulla ei ollut edes koiraa mukana, kun Zipun oli pakko saada huilata ilta.

Sunnuntai

Sunnuntaina piti päästä heti kokeilemaan. Rakensin iltapäivällä Pennalaan ulos ruudun. Tein lyhyen seuruun ja luoksetulon kisamaisesti ja sitten ruudun. Meni hiljaa, jee! Vein vähän kauemmas palkalle. Elina auttoi toisessa setissä. Tein samat liikkeet. Merkillä ei katsonut minua, vaan ruutuun. Kielsín. Kääntyi katsomaan minua, mistä kehuin. Kutsuin pois ja teimme uudelleen. Kun oli hyvä, pääsi ruutuun ja oli hiljaa. Tässä olisi voinut vinkaista, kun varmaan odotusarvo nousi, mutta eipä huudellut. Jätin seisomaan ja tein lopun. Varasti ruudusta käsky-sanalla. Vein takaisin ruutuun ja uusittuna oli ok. Yhtään ääntä ei tullut. Tietty voi olla niin, että ulkona se pääsee kovaa eikä turhaudu, mutta sisähallissa liukkaammalla pohjalla ei pääse. Tiedostan tämän kyllä, mutta haluan koiralle nyt onnistuneita treenejä alle. Eikä hyvä pohja ole kyllä estänyt sitä huutamasta esim Hollolan hiekkahallissa. Mutta liukkaampi pohja voi ehdottomasti provosoida ääneen.

Treenistä jäi oikein hyvä mieli. Kyllä tämä tästä, vaikka paljon onkin tekemistä.

Treeniaiheita:
- paikallamakuun kertaaminen
- kokonaisuudet
- kaukon tekniikka
- kierrot
- maltti esim liikkeiden lopussa sivulla ja vähän kaikkialla muuallakin
- äänettömyys aina minun kanssani myös kotona ja metsässä (ei liene ongelma, kun on aika äänetön ja rauhallinen kotioloissa)Me ollaan kilttejä, kilttejä, kilttejä...

Kiitos Christalle mahtavasta koulutuksesta ja tsemppauksesta! Kiitos hottilaisille supermukavasta seurasta!

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Treenisuunnitelma kuulostaa hyvälle. Aika harvassa on ne mun tuntemat koirat, joilla saisi ongelmia eteenpäin niitä välttelemällä ja hakemalla vain onnistumisia. Koiria on niin erilaisia, ja mä kyllä uskon useammankin kohdalla tohon, että ongelmakohtia on vaan provosoitava esille, jotta niitä voidaan alkaa työstää eteenpäin. Tsemppiä treeneihin! Miten sitä onkaan niin helppoa saada koirasta ruutuhullu?!? :)

t. Ansu