21.10.2012

Mukavaa treeniä sateessa ja ilman ja hyviä vinkkejä

-
Laitetaanpas tänne vähän treenipläjäystä taas. Viikko sujui nopeasti, treenien parissa - mitenkäs muuten:) Ja sateen, mitä on riittänyt lähes koko ajan. 

Maanantaina levättiin sateen ropistessa. 


Tämä kuva ei ole tältä viikolta

Tiistai

Päivällä Zip kävi kontrollissa ja saimme ilouutisia: kaikki maksa-, sappi- yms tulokset olivat normaaleja! Voi ihanaa sentään. Josko nyt voisi suunnata täysillä eteenpäin.

Olimme Ojangossa treenaamassa illalla Ansun, Christan, Katjan, Marin, Sadun ja Tesun kanssa. Olimme ulkokentällä, onneksi ei satanut kuin pari kertaa lyhyesti. Ojanko hukkuu mutaan maansiirtotöiden takia eikä kura ollut kovin mieltä ylentävää lenkillä. Kentälläkin oli iso lätäkkö, mutta hyvin selvittiin silti. 

Tunnari

Teki oikein hyvin, kun kapuloita oli paljon sikin sokin. Tein kisanomaisesti. Olisi pitänyt lopettaa tähän, mutta tein vielä pitkän rivin. Teki huonommin. Kiihtyy jotenkin rivistä ja siinä sen vire on liian korkea. Menee hurjaa vauhtia pitkin kapuloita. No, mutta hyvä, kun pelittää jo aika kivasti kuitenkin. 

Kaukot
Saimme paljon kehuja:) Zip on oppinut rauhallisemmaksi, jää hienosti takapainoiseksi noustessaan seisomaan istumisesta ja takajalat pysyvät yleensä jo paikallaan. Pete on auttanut kotona paljon pötköttämällä Zipun vieressä ja pitämällä sormea kevyesti takajalan päällä koiran mennessä seisomasta istumaan. Säilyy ainakin tunnelma rauhallisena, kun Peteä alkaa unettaa makoillessa:) Vielä ei mikään onnistu kovin hyvin, jos otan välimatkaa, mutta pikkuhiljaa vaan. Mutta kiva oli kuulla raadilta, että eteenpäin on menty paljon!

Ohjattu

Teimme oikeata ja siinä saimme kommenttia, että tosiaan Zip kurvaa ensin lähes kohti keskimmäistä ja sitten ampaisee oikealle. Ei hyvä. Nyt vahvistetaan ja vahvistetaan näyttämällä ja sijoittumalla. 

Paikallamakuu

Tahtoo herkästi mennä lonkalle viimeistään silloin, kun menen taakse. Muuten taisi olla ok. 

Kiitos kaikille avusta ja kommenteista! ---------------------------------------------------------Keskiviikko

Treenasimme HOTin treeneissä hallissa. Olimme kahdessa porukassa eikä tuohon pikkuhalliin useampaa kyllä mahdu. Hyvin ehdittiin joka tapauksessa tehdä kaikki. 


Paikallamakuu

Jälleen jäi vinoon etujalat oikealla. En tiedä, johtuiko vinossa olevasta piilosta vai mistä, mutta meni lonkalle ja oli aika vinossa. 

Ruutu
Näistä treeneistä jäi mieleen ääni, mikä koiralta pääsi ruutuun mennessä. Plääh. Kutsuin pois ja hätistin ulos hallista. Meni autojen taakse ja kuikuili sieltä. Jonkin ajan kuluttua kutsuin normisti ja nyt teki todella hyvin. Hieno paikka ja vauhti. Koiralla on ollut jonkin verran vireen nousua nyt halleissa ja sitä pitää vahtia tarkkaan. Äkkiä varmasti muistaa, ettei huutelut kannata. 


Tunnari
Koirasta tuli epävarma, kun en ollut kisamainen. Teki paremmin, kun oikea tilanne. Hassua, kun tähän asti on ollut  hyvä nimenomaan silloin, kun nojailen vain jossain. No, jäljempänä tästä lisää... 

Kaukot ovat vielä vaikeita hallissa ja tämän jälkeen en niitä enää tee kuin kotona rauhassa. Kun on siellä hyvä pitkällä matkalla, yleistän halliin.


Zeta

Tein tyhjä, stop, tyhjä ja heti perään istu, tyhjä, stop. Jäävät olivat ok, mutta seuruu oli kohtuullisen levotonta. Huomautin vähän ja parani kummasti. 

Torstaina huilattiin ja syötiin pannaria Lauralla.
Perjantai

Vuorossa olivat HOT:n kisanomaiset Korkeavireellä. Hieman mietitytti etukäteen Zipun vireen nouseminen, mutta turhaan. Mielestäni koira oli erinomaisessa vireessä. 

Vuokko oli liikkurina ja oli päättänyt meille liikkeiksi zetan, ruudun, metallin ja seuruun. 


Zeta

Kommentit: Hyvä stop. Seuruu heijaava tokassa välissä, hyvin maahan, hyvä istu, viimeinen väli hyvä seuruu.
- Tässä seuruu ei tuntunut heti hyvältä. Kun vähän huomautin äänellä, paransi heti.

Ruutu
Hyvä piste ja ruutu. Ohjaajan käskyt vähän myöhässä (tarkoittaa varmaan ennakoimista taas). Loppu hyvin. 
- jäi vähän eteen ruudussa, ennakoi varmaan pientä treenisessiota

Metalli
Ihan aavistus takana luovutuksessa (tämä on vanha virhe, tuli taas esiin). Korjasi itse omatoimisesti (tämä on hyvä!), vähän kilisytti metallia

Seuruu

Vinot sivuaskeleet, viipottaa takaosaa. Peitsaa. Juoksussa oikein kiva. Hidas tasaisempi kuin normi, painaako? Hitaan jälkeen hyvä normi! Loppu parempi kuin alku. 
- Joo, seuruu ei tuntunut hyvältä ja parani, kun huomautin. 


---------------------------------------------------------Lauantai

Aamulla olin kouluttamassa kolmisen tuntia mukavia, motivoituneita ihmisiä ja koiria. Illansuussa olin Venetsian kentällä Aijan, Riitan ja Peten kanssa. Ikävä kyllä kyseessä ei kuitenkaan ole Italia... Olen saanut nyt oikein luvan treenata kentällä Nurmiskalta (työkuvioista tuttu), joten huoli pois venetsialaisista kiukkuisista rouvista, joiden vuosien takaa muistan kiljuvan koirista ja niiden jätöksistä... Huh, se oli ihan itsku-menoa:)  

Ruutu

Nyt tuli esiin se, että koira tahtoo jäädä etuosaan. Korjasin useita kertoja, kävin taputtamassa yms, mutta ei juurikaan parantunut. Pakko oli jättää sikseen, kun edes jotenkuten onnistui. Alkaa vain juosta edestakaisin eikä tahdo lopettaa sitä. Pöh. 

Tunnari

Oli ok. Seuruussa tein vasemmalle käännöksiä ja olivat aika kivoja kyllä. Nyt heti alussa huomautin, kun hössötti. 

Ohjattu
Tein oikeaa näyttämällä. Kapulat muuten hukkuivat maahan samanvärisinä, joten oli ilman muuta autettava.

Pete ja Meg tekivät hyvin ruudun, ohjatun (kapula ei heti löytynyt), seuruuta ja zetan. Asenne oli tosi kiva ja merkit olivat oikein hyvät. Pete sai ohjeeksi palkata paljon enemmän ja ottaa itsekin rennommin. Näytti kivalta. Vielä kun Pete muistaa kävellä zetan oikein:)

Lopuksi kävelin kotiin valaistua kuntopolkua. Muutoin ei olisi enää mitään nähnytkään, kun hämärtää alkaa jo kuuden maissa. Riitta oli jonkin matkaa seurana Toscan kanssa. Kiva ilta!-------------------------------------------------------- Sunnuntai

Tänään olin seuraamassa Riitan ja Pekan koulutusta Pennalassa. Lisäksi olin sopinut kuuntelun lomassa tokotreenit Kirstin kanssa kentälle. Oli tosi hyvä koulutus ja taas sai uusia vinkkejä mukaansa mm tunnariin, ohjattuun, vireen hallintaan yms. 

Tunnari

Pekka ja Riitta olivat ystävällisiä ja ehtivät ruokatunnillaan vilkaista Zipun tunnaria, minkä kehuivat onnistuneen hyvin kapuloilla. Alku oli metka, sillä Zip tutisi sivulla liikkeen alussa eikä sen voinut olla kylmä. Vähän aiemmin se bongasi ilmeisesti jotain, koska haukahti. Se on joskus aiemminkin tehnyt saman, mutta silloin jossain eri liikkeessä. En tiedä, mikä tuo oli. Vire ei ollut ihan kohdallaan ja jotenkin koira oli epävarma, vaikkei se onneksi näkynyt kapuloilla. 

Ruutu
Oli todella hyvä. Ekalla lähetyksellä merkiltä ruutuun stoppasin matkalla ja kun kun totteli niin hienosti ja iloisesti, sai lelun palkaksi. Toisella pääsi ruutuun ja meni aivan ruudun takaosaan. Hyvä!

Ohjattu

Kokeilin namipurkeilla. Sain idean Pekan vinkeistä. Ziphän menee valtavaa vauhtia kapuloille ja tekee tiukan käännöksen ja nappaa kapulan takaa. Se on aika rasittavaa kropalle toistettuna useaan kertaan. Haluan kuitenkin opettaa suuntia ja jos voin välttää tuon hurjastelun, niin hyvä. Pete vei kisamaisesti kolme purkkia oikeille paikoilleen. Vein koiran merkille ja lähetin oikealle. Jos olisin ollut viisas, olisin ensin antanut koiralle namia purkin päältä, mutta en ollut ja joutui vähän etsimään. Toistettuna ymmärsi kyllä. Tykkäsin tästä ja koira pääsi helpommalla. 

Vinkkejä tunnariin nuorelle koiralle
- käytä aina uusia kapuloita (tarkoittaa siis vieraita kapuloita, jotka eivät ole olleet edes omassa autossa - kuten kisassa)

- jos toistat, vaihda kapuloiden paikkaa selkeästi (edellisen oman kapulan haju jää maahan ja saattaa sekoittaa koiraa)

- älä revi ruohoa kapuloiden päälle, koska koira saattaa alkaa etsiä ruohon hajua
- älä kaiva vain omaa kapulaa piiloon maahan (hiekkaan), koska saattaa oppia etsimään maan hajua
- jos piilotat maahan, niin riko maata muualtakin
- voit piilottaa joskus kolme väärää ja oikea on muiden kolmen kanssa näkyvissä (ettei opi aina ottamaan vain sitä, mikä on piilossa)

- opeta kokonaisuus: aina välimatka 10 m kapuloille, ohjaajan käännös paikalla jne (jos haluat olla lähellä kapuloita, tulee koira silti 10 m päästä)

- kun koira ottaa oman, ole hiljaa asennossa (kisamaisuus, luottamus)
- jos ottaa väärän, mene koiraa vastaan, mutta älä moiti vaan juttele jostain muusta (koiralle riittää, että kisamaisuus katkaistaan)
- tämän voit tehdä myös, jos koira hämpsii kapuloita

- älä tee kuin kerran, jos tekee hyvin

- älä neuvo koiraa nenän käytössä


Nimenomaan tuo kisamaisuus toi hyvän näkökulman tunnariin ja paljon miettimisen aihetta. Olen tehnyt paljon niin, että olen ollut vain rentona jossain nojailemassa ja ainakaan viimeksi ei ollut hyvä. 

Muitakin hyviä juttuja tuli tosiaan mietittäväksi. Tokoaminen tuntuu nyt taas tosi mukavalta ja uusia, motivoivia treenikuvioita on menossa ja tulossa.


Tähän lopuksi vielä iloisia uutisia Megin pennuista:
Hope sai nollan agilityssa (video alla). Lisäksi Hope ja Paavo saivat myös ykköset tokossa, heti ekoissa voittajan kisoissaan! Onnea Hanna ja Jaakko ja tsemppiä erikoisvoittajaan!! Olemme ylpeitä teistä!

Hope muuten muistuttaa Megiä agilityssakin ihan hurjan paljon. Kääntyy vain paljon paremmin, sanoo Pete:)
  Copyright Jaakko Knuutti

Ei kommentteja: