20.1.2013

Pohdintoja liikkureista :)

-
Tänään olen pohtinut tärkeätä asiaa, nimittäin liikkureita. Siis kisojen liikkureita ja treenien liikkureita. Itsekin olen ollut monessa roolissa treeneissä tilanteen mukaan, joten kovin ovat tuttuja nämä. Katsotaanpas.

Huomaamaton liikkuri
Kisassa loistava meininki. Kisa on jo ohi, kun huomaat kehässä olleen myös liikkurin. Eleetöntä, reipasta ja varmaa työskentelyä, kerrassaan ammattikuntansa eliittiä.

Hajamielinen liikkuri
Unohtaa, mitä liikettä ollaan tekemässä ja mitä ko liikkeessä pitikään käskyttää. Ei muista, montako tunnarikapulaa viedään - tietää sen kyllä, kun vain muistaisi pohtia. Ei muista, kumpi on oikea tai vasen eikä siksi voi käskyttää ruudun loppuosaa.

Mokaileva liikkuri
Pudottaa ensin tunnarin pihdit, sitten kynän ja vielä kapulan. Huutaa itse "ruutu", kun pitäisi huutaa "käsky". Kompastelee omiin jalkoihinsa ja on aina väärässä paikassa. Liittyy monesti hermostuneeseen liikkuriin, ks alempana sekä hajamieliseen liikkuriin, ks ylempänä.

Sotilaallinen liikkuri
Ryhti on suora eikä siitä lipsuta. Askeleet ja ääni ovat täsmälliset ja selkeät. Käsiliikkeet ovat loppuun asti hiottuja. Tunnarikapulat laitetaan kaikille samoin elkein. Liikkurin askellus on ripeätä. Kaikki on jämptiä ja kaikille tehdään presiis samalla tavalla ja täsmälleen sääntöjen mukaan. Tämä liikkuri huomataan! 

Kommentoiva liikkuri
Esittää usein toteavia tai ihmetteleviä mielipiteitä kisassa, kuten "ei se ole ruudussa" tai "ei kai nyt noin iso koira näin pientä metallia ota" tai "tule nyt jo pois sieltä, ei se tehnyt kaukoja". Saattaa myös esittää innostuneita kommentteja kesken liikkeen kuten "ohhoh, jopas se juoksee kovaa". Treeneissä kommentoi joka liikkeen jälkeen, vaikka olisi toista sovittu.

Kouluttava liikkuri
Pakonomainen tarve treeneissä sanoa mielipiteensä asioista kesken liikkeenkin. Haluaa, että tehdään kaikki uusiksi uudella tavalla.Treenien jälkeen vielä seuraa ohjaajaa autolle ja paasaa. Tehostaa sanojaan käsimerkein ja esimerkein. Saattaa olla usein oikeassa, mutta kukaan ei jaksa kuunnella, koska on kovin päällekäyvä. Laittaa vielä perään sähköpostiviestiä, missä paljon ohjeita, kikkoja ja varoituksia. Treeneissä tekee koulutusmielessä erikoisen tunnarin, vaikka on pyydetty normia. Kisoissa liikkuri voi tulla antamaan palautetta kisan jälkeen.

Positiivinen liikkuri
On aina iloinen, vaikka koirakolla menisi ihan metsään. Käskyttää iloisesti ja rohkaisevasti ja koirakon haparoinnista huolimatta hymyää kovasti ja näyttää peukaloa. Löytää joka asiasta positiivisen puolen. Toisinaan hänellä on musta silmä jonkun kanssatreenaajan/kisaajan toimesta. Mieliala ei tästä alene tällä liikkurilla.

Latistava liikkuri
Kääntyy äkkiä negatiivisen puolelle toteamalla, että "ei tuosta mitään tule", "ei näytä hyvältä", "ai se tekee edelleen noin" ja "itse en kyllä tekisi tuota". Jättää kaverin onnettomaksi, koska ei osaa neuvoakaan mitään järkevää.

Jäätynyt liikkuri
On värjötellyt kehässä jo kauan. Liikkuu kankeasti ja haluttomasti ja kiroilee hiljaa itsekseen. Treeneissä saattaa aiheuttaa lisävaikeutta paikallamakuussa hyppelemällä ja paukuttamalla käsiään yhteen häiriökävelyssä. Lopulta ei kykene enää liikkumaan lainkaan ja haluaa vain saunaan.

Väsynyt liikkuri
Voi olla joko fyysisesti väsynyt tai kyllästynyt koko touhuun. On aika sama, miten koira tekee. Liikkuu kyllä, mutta haluttomuus on ilmeistä kuten jäätyneellä liikkurillakin. Askel painaa ja on hidas ja yleisilme on masentunut. Masentaa muutkin.

Vanha liikkuri
On jo aika kankea. Heittää kapulat ylhäältä maahan. Ei enää kumartele. Liikkuu hitaasti, mutta varmasti. Ei jaksa hurjasti innostua, koska on jo nähnyt kaiken. Joutuu napsimaan särky- ja nivelrohtoja pitkin kisapäivää. Vetreytyy liikkurina olosta parin päivän sängyssä makaamisen jälkeen.


Huonotuulinen liikkuri
Tämä on lähellä väsynyttä liikkuria. Takana on kuitenkin jotain syvällisempää, kuten oma epäonnistunut treeni. Kaikesta paistaa ärtymys ja kyllästyminen. Hän tekee, vaikkei halua olla koko paikassa. Ei näe mitään järkeä koko hommassa. Ärsyynnyttää muutkin.

Välinpitämätön, huoleton liikkuri
Ihmettelee, miksi kaikesta tehdään niin iso numero. Mitä väliä sillä on, jos tunnarikapuloita on vain viisi tai ohjatussa potkii kapulat oikeaan paikkaan. Ennen kisaa ei mieti liikoja liikkeiden aloituspaikkoja tms. Ei tajua, miksi pitäisi seurata treeneissä jonkun treenisuunnitelmaa niin tarkasti. Mitä väliä? Ei myöskään jaksa miettiä kenenkään ongelmia ihmeemmin. Katselee muualle samalla kun liikkuroi.

Osaamaton liikkuri
Ei osaa sääntökirjaa. Ihmettelee, miksei tunnarikapuloita muka saisi pitää taskussa ja ettei avoimessa luokassa muka ole hidasta seuruuta. On usein myös välinpitämätön, vrt välinpitämätön liikkuri.

Hermostunut liikkuri
Treeneissä ei kehtaa sanoa, ettei tajua ohjaajan treenisuunnitelmaa. Teeskentelee ymmärtävänsä ja sitten tekee väärin tai sanoo jotain ihan väärässä kohdassa. Kisassa saattaa jännittää maajoukkuekisaajia eikä saa edellisenä yönä unta. Tällöin usein mokailee, vrt mokaileva liikkuri.

Tarmokas liikkuri
Ottaa reippaan roolin heti alussa ja ottaa homman haltuun. Rakastaa ääntään. Kisassa ei kauan kestä, sillä tämän liikkurin tahti on sen verran kova. Itsevarmuus paistaa kauas ja hermostuttaa heikompihermoiset kisaajat ja treenikaverit. Mieluummin tehdään treenitkin aina kisanomaisesti, vaikka paperissa lukisi mitä.

Osallistuva liikkuri
Treeneissä ei voi olla kehumatta koiraa, kun se tekee oikein. Voivottelee, jos koira tekee virheen. Eläytyy joka tilanteeseen, ikään kuin itse olisi koiran ohjaaja.


Juopunut liikkuri
Liikkuu kehässä epävarmasti. Saattaa puhjeta nauruun kesken kaiken. Pudottelee tavaroita ja unohtaa, mitä ollaan tekemässä. Saattaa kesken kaiken huudella asiattomuuksia. Käsi hapuilee jatkuvasti povitaskuun. Mikäli mieliala heittelee myös toiseen laitaan, saattaa kyseessä olla mielenterveysongelmainen liikkuri, jolla ei ole lääkitys kohdallaan.

--------------------------------------------------
Että tällaista tuli sitten mieleen. Kaikkea tuoremehu ja sauna teettävät. Oli pakko laittaa ne tänne... Mitähän keksisi seuraavaksi?
Palataan treeniasioihin tuonnempana :)

9 kommenttia:

H-S kirjoitti...

Heh, tämä oli loistava. Löysin yhteneväisyyksiä itseeni monesta kohtaa. Mm. vanhan, epävarman ja juopon (vaikka selvinpäinkin) liikkurin profiiliin sopisin hyvin.

Anonyymi kirjoitti...

Näinköhän sitä arvaa lähtee sun kanssa ipv:llä treenaamaan :-)

t.Haminan kotka

Me kirjoitti...

H-S: Aika monet sopivat minuunkin:))Tästä puuttuu varmasti vielä monenlajisia liikkureita, joten saapi lisäillä.

Anonyymi kirjoitti...

:) Laitapa ylös vieläpä kuvailuja siitä, millaisia kisaajia löytyy (tuomareista ei uskalla sanoa mitään :)).

t. höpö höpö ;)

Anonyymi kirjoitti...

Tästä puuttuu ahdistuva liikkuri. Kun koira tuo tunnarissa väärän, ottaa liikkuri sen henkilökohtaisena epäonnistumisena, miettien läpi kaikki skenaariot miten väärät tunnarit ovat voineet kontaminoitua. Lopputreeni meneekin siihen, kun ohjaaja yrittää vakuuttaa liikkurille ettei koiran ura ole nyt lopullisesti pilalla.
-Sirke

Me kirjoitti...

Hyvä Sirke! Ahdistuva liikkuri tosiaan puuttuu:) Kuulosti tutulta sekin.
Anonyymi: Kisaaja-lista olisi myös hauska. Omasta itsestä saisi jo monta tyyppiä :D

Nova treenaa kirjoitti...

Karseeta, minkä listan olet kehittänyt, onneksi luin tän vasta treenin jälkeen. Mä en osaa kisata enkä treenata ja nyt liikkurointikin täysin mahdotonta! :D

-annejuslin kirjoitti...

Onneksi luin tämän vasta nyt :)
- anne

Aija, Gini ja Chili kirjoitti...

hmm...enpä taida sitten enää liikkuroirakkaan....tosin oon huomannu että tuolta löytyi paljon sellaisia joihin törmää treeneissä :)