2.11.2009

Päivin kurssi

.
Viikonloppuna lauantai meni kaikennäköisessä muussa toiminnassa, mutta Pete kävi iltapäivällä hallilla koirien kanssa. Zipu oli taas ollut ylimaallisen taitava ja saanut Peten ihan haltioihinsa. Se kuulemma jo osaa lukea ohjausta ja pinkoo pieniä radanpätkiä tuosta vaan tuhottomalla nopeudella. Pete on aina niin iloinen treenien jälkeen, että tällaistakin kurppaa alkaa hymyilyttää:)

Illalla juhlittiin hottilaisten ja muidenkin voimin Zacin valioitumista Arjalla. Olipa kiva ilta!!

Sunnuntaina piirin tokoringillä oli tokokoulutuspäivä maneesissa Orimattilassa. Kouluttajana oli Lammisen Päivi, jonka koira Pihka on Megin äiti. Lauantaina Päivi koulutti piirin alueen koirakoita Asikkalassa. Koko rinki eli yhdeksän koirakkoa oli paikalla.

Teimme ensin kisanomaisesti niin, että kunkin liikkeen jälkeen kirjattiin kommentit ylös.

Meg oli evl:n koirakoista vuorossa toisena Vuokon ja Sigman jälkeen. Meg oli tosi pirteä heti autosta päästyään ja oikein pursui tarmoa.

Paikalla istuminen Päivi: ihan ok, käänteli vähän päätä.

Paikalla makuu (n 2 min) P: Pari kertaa siirsi etutassua parempaan asentoon.
Oili: pysyi paikallaan, ei siirtynyt lonkalle, hyvä!

Seuruu 9 p: Hyvä seuruu, hyvä paikka. Muutama vino perusasento. Ekassa täyskäännöksessä meinasi istua.
O: Jonkin verran tuntui edistävän jossain. Eka tk oli huonosti tehty. Tosi tarmokkaan oloista seuruuta, olen oikein tyytyväinen vaikka nuo pa:t vielä huolimattomat.

Idari 6,5 P: ohjaajaan pitäisi tehdä 90 asteen kulmat myös ilman koiraa. Istuminen jäi tekemättä. Makuussa haisteli. Seuruu ei ole niin hyvää kuin seuruussa.
O: Yllätti ettei istunut, blääh. Muuten teki siististi. Tuo makuun haistelu oli hyvin lyhyt, mutta silti.

Luoksetulo 10 P: Hyvä luoksetulo, varottava ennakointia!
O: Vitsi miten hieno lt! Lähti kovaa ja stoppasi oikein liiraten! Ikinä ei ole ollut noin hyvä. Myös maahanmeno hieno ja siitä sivulle myös kovaa. Jihuu! Olen nyt tehnyt lyhyttä matkaa maasta vauhtipalkkaan ja kutsunut koiraa nimeltä. Tällä elää kauan…

Ruutu 6,5 P: Yksi ylimääräinen käsky, ennakoi liikkuria luoksetulossa, pylly nousee, muttei lähde. Hyvä vauhti, mutta merkille meno on hitaampi kuin siitä ruutuun, pitäisi olla samanlaista.
O: Mielestäni tosi hyvä merkki Megin tekemäksi kisatilanteessa. Sitten mokasin: koira meni hienoon kohtaan ruudussa, joskin vähän taakse ja luulin sen olevan ulkona. Kahdella lisäkäskyllä siirtyi ruudun etuosaan ja sain sen vielä maahan ruutuun. Koira-parka! Tyhmä-minä! Päivin mukaan olisi ollut ruudussa.

Ohjattu 8,5 P: Vauhti merkille saisi olla parempi, koska nyt iso ero kapulan hakuun verrattuna. Samoin paluun kapulan kanssa pitäisi olla nopeampi loppuun asti eli yhtä nopea kuin sen haku. Kapulan otto saisi olla siistimpi.
O: Tähänkin merkin vauhtiin olin tyytyväinen, kun kisatilanne. Koiran asenne tosi hyvä. Ei liikutellut kapulaa.

Metalli 10 P: Ohjaajan pitää olla huolellisempi luovutuksessa, melkein putosi. Menisi paljon pisteitä siitä.
O: Ihan loistava nouto Megiksi, nopea ja hyvä pito. Otti vinottain suuhun, keskikokoinen kapula. Hyvä palautus myös. Itse sohlasin rukkaset kädessä kun otin kapulan.

Tunnari 9 P: Siisti nouto, piste pois kun nytkyy liikkurin käskystä.
O: Tosi hyvä, siisti kapulan pito.

Kauko 8 P: Ohjaaja ei kuuntele liikkuria. Siistit asennon vaihdot, viimeinen s-i vähän eteni.
O: Ymmärsin päin prinkkalaa Marian ohjeet ennen kakeja ja tein ihan omassa järjestyksessäJ. Koira oli vähän hämmentynyt, kun alkoi naurattaa.

Kaiken kaikkiaan olin erittäin tyytyväinen Megiin. Se oli niin innoissaan loppuun asti. Kehuin aika paljon sitä liikkeiden välillä, siis ihan liikaa kun oli kisanomainen, mutta teki sille ehkä ihan hyvää. Videoltakin näytti aika hyvältä, etenkin luoksetuloa, minkä ehdin illalla katsoa noin 10 kertaa…

Loppuaika käytettiin ongelmajuttuihin. Harjoittelin täyskäännöksiä ja vasemmalle käännöksiä itsekseni ja sitten koiran kanssa. Oikein hyvät ohjeet saatiin niihin.

Lisäksi ohjatun merkkiä. Päivi kehotti viemään aina kapulat, mutta palkkaamaan joko ohjaajan takana olevilla kapuloilla tai sitten taskusta kaivetulla kapulalla. Piti kapulapalkkaa parempana kuin palloa, jos on noutohullu koira. Eli rikotaan vähän kaavaa. Yksi vaihtoehto on opettaa koira kiertämään merkki niin, että se menee merkille ja tulee luokse yhtä kovaa. Tässä tietysti koira käsketään pysähtymään merkillä. Päivi vielä pysäytti Pihkan tiettyyn kohtaan, joka kertoi koiralle, kumpaan suuntaan kohta lähdetään. Lisäksi pitää miettiä kriteeri tarkemmaksi. Jos esim ei lähde kovaa, kutsutaan takaisin ja hetsataan lähtemään kovaa. Koiralle pitää sanoa selvästi, mikä on hyvä ja mikä huono. Mielikuva pitää itsellä olla selvä, että osaa kertoa sen koirallekin. Nyt otan jatkossa kriteeriksi lähtövauhdin. Jos lähtee kovaa, menee todennäköisesti loppuun asti kovaa. Jos ei lähde kovaa, kutsun heti pois. Hyvä!

Koko porukalle tuli kotiläksyksi treenata kimpassa paikallaoloja (niissä oli nuuskimista ja levottomuutta). Niihin nameja koiran ympärille, jotta on tarkkaavainen eikä haistele - sitä olen tehnytkin. Namipalkka annetaan liikkeen jälkeen taskusta, ei maasta.

Toiseksi pitää treenata ennakointeja pois.

Kolmas treenattava asia on perusasennot. Lähes kaikilla oli ongelmia. Pistemenetykset tuollaisesta ovat tosi turhia.

Päivi oli erittäin hyvä kouluttaja, johdonmukainen ja tiukka. Hän vaati myös perusteluja. Lisäksi hän palasi perusasioihin, mitkä niin usein unohtuvat. Aika loppui vähän kesken, lisääkin olisi ollut kiva kuulla. Hyviä vinkkejä ja osaksi vähän erilaisia saatiin. Ensi kerralla sitten koko viikonloppu! Tosi hyvä mieli jäi koulutuksesta ja se on myös mahtavien treenikavereiden ansiota. Hienoa, kun olemme saaneet tokon pyörimään niin hyvin piirin alueella!

Nyt olen taas työmatkalla ja kökötän Joensuun Vaakunassa. Huomenna illalla Kuopioon, siellä menee pari päivää. Sitten kotiin...

Ei kommentteja: