20.8.2011

Viimeinen lomaviikko: Zip näki lampaita, teki kuunteluharjoituksia ja Meg steriloitiin

-
Varoitus: tämä on jälleen pitkä tekele:)

Heti alkuun pari kuvaa Ruotsin tokosta, unohtuivat edellisestä sepustuksesta. Kuvat J Jönsson. Klikkaa kuvia, niin saat ne suuremmiksi. 

Viimeistä lomaviikkoa viedään kovaa kyytiä. Olen viettänyt sen koirien kanssa kotona Peten seilatessa Ranskan rannikolla Kallen seurana. Nopeasti on aika mennyt siellä ja täällä. Nyt Pete on kotona, tuli viime yönä. Matka oli ollut rankka, mutta hieno ja kokemusta tuli rutkasti. Pojat purjehtivat pari yötäkin, parhaimmillaan 135 merimailia Guarnseysta Brestiin. Kelit olivat olleet muuten ok, mutta yhtenä aamuna oli kova sumu ja se teki matkasta aika jännittävän. Akvarellin blogi purjehtimisesta kiinnostuneille: https://syakvarelli.wordpress.com


Kalle Fecampin satamassa

Pete ruorissa

s/y Akvarelli Brestissä

Kalle ruorissa Dieppen edustallaSu 14.8.11


Hyvä kun olin kotiin ehtinyt ja tavarat purkaa, kun jo lähdin treeneihin:) Ilmoitin Zipun piirinmestiksiin 3.9., joten nyt on pidettävä tiukka tahti treeneissä. Ihan hävettää, kun ajattelen, miten vähän Zipun kanssa on oikeasti tehty evl:n kokonaisuuksia jne. Eikä noiden liikkeiden varmuudessakaan ole kehumista. Toisaalta se aina ollut niin lapsellinen ja helposti kiihtyvä, ettei varmaan ole yhtään  huono juttu, että olen malttanut mieleni. Ehkä sen pää on jo vähän kypsynyt ja hermorakenne kehittynyt. Hihii, pakko nauraa moista viisastelua, kun miettii sen tekemistä. Vauhtia ei edelleenkään puutu. Ja korvat jäävät aika usein kotiin.


Joka tapauksessa siis treenasimme Hollolassa. Zipun kanssa tein vähän ruutua, jääviä, kaukoja ja luoksetuloa. Näissä ei tainnut olla mitään kummempaa.Zip T-leirillä, kuva M Karhu

Meg pääsi myös tekemään, tosin vain hitaita liikkeitä jalan takia. Se edelleen aristaa pari ensimmäistä askelta levon jälkeen, joten lepoa on tiedossa jatkossakin. Teimme siis seuruuta, kaukoja ja kapulan tuomista sivulle takaa. Seuruussa alan nyt kävellä ihan normisti käännökset. Tähän asti olen vähän hidastanut ja ikään kuin tehnyt käännöksen ihan kunnolla - tai ainakin yrittänyt. Nyt vain yritän kävellä vasemmalle ja oikealle tahtia rikkomatta. Se olikin tosi vaikeaa itselleni, mutta koira alkoi toimia aika hyvin heti ekalla kerralla. Tästä asiasta siis sain kommentteja Ruotsissa ja tein heti parannuksen:) Samoin pysäytykset olen tehnyt liian nopeasti ja kun Meg ei vaan ole niin säpäkkä, niin se näyttää huonolta. Yritän niitä myös fiksata.


Toinen asia mitä olen miettinyt jo pitkään on kapulan tuonti sivulle. Nyt esim ohjatussa se tekee valtavan kaarroksen ennen sivulle tulemista ja tuntuu, että se vain pahenee. Kokeilen nyt kapulan palauttamista takaa kiertämällä. Sain koiran toimimaan aika hyvin, toki auttaen.


Lopuksi kävelimme vielä lenkin Elinan kanssa. Kivat treenit ja pitkästä aikaa hottilaisten kanssa. Tästä se taas lähtee.


-------------------------------------------------------------


Ma 15.8.11


Kävimme Aijan kanssa tokoilemassa aamulla Patarilla. Kävelin ensin kunnon verkkalenkin. Zip menee niin täysillä tokossakin, että on pakko aina tehdä riittävä lenkki alle, jotta saa sen lihakset lämpiämään kunnolla. Tuolla vauhdilla voi muuten sattua mitä kamalaa vain. Ja sama juttu treenin jälkeen. Ainahan me on verkattu, mutta nyt pitää verkata enemmän.


Zip teki ruutua, ohjattua, jääviä, luoksetuloa ja kaukoa, ai niin ja myös tunnarin. Ruudun paikka sillä on vähän hukassa toisinaan ja toisinaan taas ei ole mitään ongelmaa. Aina se juoksee sinne yhtä kovaa, joten todennäköisesti ei mieti yhtään. Tätä pitää muistuttaa ja jo vaatia.


Ohjatun on hiffannut hyvin. Ruotsissa mokasi pari kertaa menemällä keskelle, mutta sitten ei enää. Kapulan otto on toisinaan ok, toisinaan epäsiisti. Ennen oli aina hyvä, mutta nyt on pakko ottaa näitäkin erikseen.

Tein luoksetulon suorana ennen kaukoja. Mokasi tietty ekan ylösnousun (lähti tulemaan kohti), mutta toistettuna ok. Tunnarissa osui omalle heti alussa, otti sen, pudotti ja tutki vielä muutkin. Toi sitten oman.

Megin kanssa taas kävelin. Sain Aijalta hyviä neuvoja pysähdykseen ja se tuntuikin hyvältä. Samoin sain vinkkejä takaa sivulletuloon ja suoruuteen. Nyt Meg teki jo aika hyvin. Ilman kapulaa tulee tosi nopeasti ja kapulan kanssa vähän rauhallisemmin.


Iltapäivä ja ilta meni mukavasti 20 vuoden takaisen (kaameaa!) työkaverin kanssa. Hän muutti takaisin Suomeen Belgiasta, mikä on mahtava juttu. Kävimme lenkillä ja söimme entiseen malliin...


---------------------------------------------------------


Ti 16.8.11


Treenasimme jälleen aamusta Elinan kanssa Patarilla. Ilma oli pilvinen ja aika kostea, ei satanut kuitenkaan.


Zip teki aika kisanomaisesti lähes kaikki evl:n liikkeet ja kokonaisuus oli tosi hyvä. Merkiltä ruutuun lähtiessään koira oli vinkaissut:(. En kuullut sitä ja Elina luuli, että kuulin enkä vain muuten reagoinut. Zip ei ole yhtään käyttänyt ääntä, joten nyt kyllä otti kaaliin. No, katsotaan ja vahditaan jatkossa.

Meg taas seurasi, teki peruutusta ja tuli sivulle kiertämällä. Hurja into sillä olisi tehdä muutakin, mutta ei voi:(

Illalla Arja ja Satu kävivät kahvilla, oli kiva nähdä heitä!


------------------------------------------------Ke 17.8.11

Ajelin aamusta Söderkullaan treenaamaan Christan kanssa.


Zip teki tunnarin, ohjattua, ruudun, luoksetulon ja kaukot.

Tunnarissa teki tosi hyvin. Haisteli nätisti ja toi oikean. Vähän se kapulaa pyörittää, joten tämäkin on ohjelmassa erikseen.
Ohjattu oli aika hyvä, otti siististi ja haki hyvin suunnat. Ekassa, joka oli oikealle, meinasi lähteä keskelle, mutta ehti vähän miettiä ja korjasi hyvin. Vauhti ei hiljennyt hetkeksikään, joten ehkä se kuitenkin pystyy jotain funtsaamaan vaikka painelee täysillä.


Zip T-leirillä, kuva M Karhu

Ruudussa tehtiin vähän kuunteluharjoitusta. Matkalla oli kapuloita, joihin tietty sortui. Parin kerran jälkeen pystyi sivuuttamaan ne kyllä:) Eikä äännellyt yhtään tms. Kaikki ruudun paikat olivat loistavia. Lopuksi vielä ruutu, mikä oli eri paikassa kuin eka. Ei mokannut ja paikka oli hieno. Tosi kiva.

Luoksetulo oli hyvä. Kaukossa taas mokasi ekan siirtymän, mutta sitten oli ok. Tämä on vaikea luoksetulon jälkeen.

Meg teki tunnarin, mikä oli oikein hyvä. Laukalla tuli takaisin, tämän kun saisi kisaankin. Seuruu oli tosi hyvä, samoin sivulletulot takaa sekä ilman kapulaa ja sen kanssa. Hyvät treenit.


Lenkin jälkeen lähdimme paimentamaan Riitan kanssa. Zip ei ole ikinä kokeillut ja halusin nähdä, millainen se on. Ajattelin, että se on ihan huippu:) No, toiveet eivät ehkä ihan toteutuneet::))


Zip meni Piinan (joka on ihan luonnonlahjakkuus) jälkeen. Kun lampaat tulivat lähelle, Zip murisi ja haukkui niitä ja käänsi niille selkänsä. Kun menimme laitumelle, teki saman heti kun lähestyttiin niitä. Zip oli liinassa ja haisteli vain maata kovasti. Kun lampaat lähtivät, se pelästyi:) Koetimme rohkaista sitä menemään lampaiden lähelle, huonolla menestyksellä. Laskimme sitten liinan irti kokonaan, koska uskoin, että on aika tottelevainen toistaiseksi. Jätin Zipun makaamaan ja menin seurustelemaan lampaiden kanssa. Zip makasi uteliaan näköisenä ja tuli kyllä lähemmäs kun kutsuin. Kun lampaat lähtivät, lähti se vähän matkaa niiden perään ja kun kehuin, kääntyi heti pois. Oli muutenkin kovasti kiinni minussa ja yritti hurjasti saada kontaktia minuun. Se jotenkin oli ihan toko-moodissa ja lampaat häiritsivät sen mielestä meidän puuhiamme. Sitten vain kävelimme kohti lampaita ja kun se lähti niiden perään, annoimme sen juosta. Paimennuseleistä ei ollut puhettakaan, se vain juoksi ja jahtasi ja yhden kerran yritti napata. Totteli hyvin käskyjä kyllä. Eli lopputulema oli se, että kyllä se niistä kiinnostui, mutta vain jahtaamismielessä. Riitta sanoi, että se käyttäytyi hyvin yleisellä tavalla, kun koira ekaa kertaa näkee lampaita. Joten toivoa on! Nyt vain pitää päästä uudelleen. Piina oli ihan loistava ja oli ollut sellainen heti ekasta kerrasta. Se käytti silmää ja hiffasi koko jutun heti. Oli kiva katsoa, kuten taitavaa Numaakin.

Illalla oli vielä HOTin kokous, joten siinähän sitä oli ohjelmaa yhdelle päivälle. Mutta kivaa sellaista.

-----------------------------------------------------


To 18.8.11


Tämä oli hermostuttava päivä, sillä Meg steriloitiin. Megillä on ollut aikamoisia valeraskausoireita, jotka ovat vaikeuttaneet treenaamista ja kisaamista, joten toivomme tämän muuttavan vähän tilannetta. Nyt oli sopiva aika kisojenkin kannalta, sen jalkavamma vaatii lepoa ja juoksujen kannalta aika oli myös passeli. Vein siis Megin aamulla yhdeksäksi Mäntsälään ja jo ennen puolta se oli toimenpiteessä. Homma vaikutti hyvin asialliselta.


Lähdin sitten treenaamaan Christan ja Jessican kanssa. Aika meni hyvin eikä tarvinnut koko ajan jännittää ja miettiä, joten oli tosi mukava juttu. Vähän kuitenkin oli ajatukset jossain ja keskittyminen oli vähän puutteellista - no, en tiedä, onko se yleensäkään mitään huippua.


Zip teki jälleen tuttuja juttuja, Jessica liikkuroi.  Ohjatussa Zip otti kapulan tosi epäsiististi, vähän niin kuin hyökkäsi sen kimppuun. Tämä siis tulee nyt enemmän esille, joten lisätreeniä tosiaan vaan tähän.

Luoksetulossa otin läpi ja sen jälkeen kaukon.

Kaukossa mokasi ja pomppasi taas eteenpäin. Se luulee, että on luoksetulo kyseessä. Nyt pitäisi osata kertoa sille vielä selkeämmin, mitä tehdään seuraavaksi. Toistoissa se lisäksi nousi seisomaan toinen etujalka ylhäällä, mitä ei pidä hyväksyä. Kävin nojaamassa koiraan ja kehuin kun tassu tuli maahan. Sen jälkeen teki näin ehkä vielä pari kertaa. Ei tee niin, kun olen lähellä tai jos lelu on maassa sen edessä, mutta pitkältä matkalta tuli esiin. Tätä pitää myös alkaa korjata. Ei ehkä ole ihan helppoa.


Ruudussa oli markkeri ja teimme vähän kuunteluharjoituksia. Aika hyvin selvisi niistä. Piina treenasi samaan aikaan ihan lähellä ja tämä selvästi nosti vähän kierroksia ja sen oli vaikea keskittyä. Näitäkin pitää tehdä. Apua, mistähän sitä aloittaisi?:)Zip T-leirillä, kuva M Karhu

Mukavien treenien jälkeen kävimme vielä Christalla syömässä ja sen jälkeen olin valmis hakemaan Megulan pois. Se oli jo herännyt, mutta vähän pökkyräinen toki. Haava oli pieni, koska kohtu oli ollut normaali eikä sitä oltu otettu pois. Kotiin tultua koira pari kertaa vaikeroi, mutta johtui varmaan nukutus- ym aineiden vaikutuksen haihtumisesta. Meg oli saanut hyvät kipulääkkeet ja niiden vaikutuksen piti kestää seuraavaan päivään. Itse olin kovin epäileväinen ja vähän ennalta huolissani, kun seuraava kipulääke tuli antaa vasta seuraavana päivänä. Mutta turhaan huolehdin taas, sillä iltapissan jälkeen Meg nukkui ihan hiljaa aamuun asti. Käytin sen yöllä pissalla ja sillä siisti. Yhtään ei valittanut ja aamulla oli oikein pirteä. Söi palautusruokaa ja halusi lisää. Ihan valmis oli lähtemään vaikka lenkille:) Nyt se on sitten kuukauden tauolla kisoista ja ainakin pari viikkoa tosi vähällä liikunnalla. Sitten pitäisi aloittaa kunnon treenaaminen, sillä Meg pääsi PM-joukkueeseen suureksi ällistyksekseni! Lisäksi karsinnoissa pitää olla iskussa. Piste.


--------------------------------------------------


Pe 19.8.11


Kävimme aamulla Arjan kanssa nopeasti treenaamassa Patarilla. Zipulle oli pakko keksiä jotain ohjelmaa ja niinpä tein samalla lenkit ja treenin. Meg huilasi sen aikaa häkissä tötterö päässä. Ostin sille muuten sellaisen ilmarenkaankin ja se olisi ihan loistava, mutta Meg on niin elastinen, että saa ohitettua sen ja pääsee nuolemaan vatsaa:( Se nimittäin inhoaa tötteröitä - myös lainaksi saamaani pehmeää mustaa versiota - eikä liiku niiden kanssa yhtään askelta.


Zip teki vähän vaikeampia kuuntelutreenejä. Heittelimme kapuloita ennen merkille ja ruutuun lähettämistä. Merkille meni ok, mutta mokasi ruutuun mennessä. Kuunteli kyllä hyvin ja jatkoi matkaa ruutuun. Pari kertaa toistettiin ja sitten tajusi. Teimme myös käskytystreeniä, missä Arja käskytti ruutuun. Zip ei mennyt lankaan. Teimme myös perinteisen istumisharjoituksen. Zip istui, itse oli kauempana ja Arja kävi komentamassa maahan. Hyvin istui ja piti kontaktin minuun. Tämä oli selvästi tuttu juttu.

Tunnarissa kävi moka, kun Zip toi oikean ja luulimme, että se oli väärä. No, toki sitten kehuttiin ja toistettiin eikä ollut mitään ongelmia.
Palkkasin luoksetulon alun, kun otti hyvän katsekontaktin. Näitä olen palkannutkin nyt joka liikkeessä esim ennen merkkiä. Luoksetulossa stoppasi hienosti nyt, mistä iso palkka. Sitten tein maahanmenon pitkältä matkalta. Ei mennyt maahan. Itse mokasin sanomalla "maahan", kun normaalisti sanon "Maa", joten ei ehkä ihme. Toistettuna ok.
Kauko oli nyt hyvä, ei pompannut eteen ekassa siirtymässä eli seisomisessa.

Loppupäivä menikin Megulaa vahtiessa. Pidin sitä ilman tötteröä, joten tarkkana piti olla koko ajan. Mutta tosi kiltisti se malttoi olla. Kipuja ei ollut selvästikään yhtään. Ulkonakin tarkeni hyvin auringonpaisteessa. Kymmenen jälkeen illalla laitoin koirat autoon ja lähdimme hakemaan Peteä lentokentältä, koska busseja tuli niin harvakseltaan sieltä. Peteä kuulemma vielä keinutti aika lailla.


-----------------------------------------------------


La 20.8.11


Aamusta hyvien yöunien lähdin taas treenaamaan Ziipulaa Patarille. Aurinko paistoi, mutta tuuli oli kova.


Aloitin zetalla. Yllärinä ei mennyt maahan, joten jotain sekaannusta siinä on. Lisää vahvistusta tarvitaan siihen. Muuten teki oikein hyvin. Palkkasin nyt jäävät.


Ohjatussa tein vaikeampaa. Siirsin keskikapulaa lähemmäs ja vähän hakulinjalle. Zip oli loistava, ei mokannut kuin yhden kerran alussa. Sen jälkeen hyvin vasemmalle ja hyvin oikealle. Hyvä!

Merkkitreeniä tein vähän. Haluan, että koira on ihan suorana merkillä. Zip taas on sitä mieltä, että kunhan on merkillä, se riittää. Tästä piti vähän neuvotella, mutta sitten Zip vaihtoi mielipidettään ainakin täksi kerraksi:)
Ruutua tein vain merkiltä, en siis lähettänyt merkille. Vein koiran merkille, heitin provosoivasti kapulan matkalle ruutuun ja lähetin ruutuun. Ekan ja tokan mokasi. Irrotti kyllä ja juoksi ruutuun sen jälkeen. Vasta kolmas oli hyvä, mistä iso palkka. Sitten tein samalla tavalla ja käskin hakea. Tietty juoksi ruutuun. Vasta kolmas onnistui. Sen jälkeen huilitauko. Tauon jälkeen uudestaan, ensin ruutu ja sitten nouto ja nyt molemmat onnistuivat! Hyvä Ziipu!!

Lenkin jälkeen katselimme vielä hetken aika taitavaa leijan lennättäjää. Tanskassa näimme heitä pari kertaa ja niitä oli kyllä kiva seurata. Ehkä tässä olisi sellainen harmiton, miellyttävä laji, jos koirailu alkaa puuduttaa?


Pari kuvaa Tanskan dyyneiltä:


Nyt istun ulkona kirjoittamassa tätä. Molemmat koirat makaavat tyytyväisinä terassilla ja kohta saan ruokaa... :) Ei voisi olla enää paremmin. Illalla on vielä Chaskan valiojuhlat, joten herkkujakin on tiedossa. 

--------------------------------------------

Meg T-leirillä

Tuli mieleen vielä, että ennen lomamatkaa olimme Tending-leirillä pari päivää enkä ole siitä kirjoittanut mitään. Pete oli agissa Megin kanssa (Marko M koulutti) ja Zip pääsi tokoon (Sadun ryhmä) sekä hyppyseminaariin. Lisäksi olimme vielä psyykkausluennolla. Oli hurjan mukava viikonloppu. Paikalla olivat muuten Nomia lukuunottamatta kaikki O-pennut ja Sina. Mix, Tupla, Zip, Fani, mamma Sina ja Kaiku
Zip teki ohjattua sekä tunnarin. Ohjatussa meitä nauratti väkisinkin, kun Zip lähti liikkurin käskystä merkiille, sieltä liikkurin käskystä hakemaan ja vieläpä ihan oikein vasenta kapulaa. On se viisas, mihin se minua tarvitsee? Tuollaista Zip ei ole tehnyt aikaisemmin, mutta enkä tiedä, uskoiko Satu selittelyjäni:)) En itse tehnyt mitään, mistä sainkin vähän noottia ihan ansaitusti.
Tunnarissa teimme piilotetuilla kapuloilla. Kaikki kapulat olivat piilossa nurtsilla, sekä oma että vieraat. Tätä Zip ei tajunnut. Se toi kaikki vuoron perään eli se vain etsi kapulan kuin kapulan ja oli kovasti tyytyväinen. Tätä on tehty yhdellä ja se onkin ymmärtänyt, että piilotettu kapula on aina hyvä juttu. Voi hyvän tähen. Teimme sitten normin eikä sillä ollut mitään vaikeuksia. Satu oli tosi hyvä koutsi. Kiitos hyödyllisestä ja hauskasta treenistä!
Psyykkausluennon piti Vappu A lauantai-iltana ja se oli todella hyvä ja taas kerran tarpeellinen.

Zip pääsi mukaan hyppyseminaariin ja se se vasta oli hyödyllistä! Se on  nyt saanut huilata agista lähes totaalisesti, koska sen lihakset eivät Maaren mukaan olleet vielä lainkaan kehittyneet. Nyt olemme saaneet tosi hyvät palautteet sekä Maarelta että Anna-Kaisalta ja meistä itsestämmekin näyttää, että nyt kroppa on kehittynyt oikeaan suuntaan ja hyppyharjoituksia voisi aloitella. Siksi seminaari tuli ihan oikeaan kohtaan.

Kavaleteilla Zip oli näyttänyt hyvältä! Olinpas tyytyväinen! Olin sekä vastaanottamassa edessä että lähettämässä takana, palkka tietty oli edessä. Kun rimoja nostettiin, Zip alkoi rynnätä, mutta korjaantui kun malttoi.

Yksittäishypyillä oli sitten enemmän ongelmaa eikä koira osannut käyttää kunnolla takapäätään vaan koetti nostaa itsensä etupäällä ylös. Saimme siihen hyvät neuvot ja nyt jatkamme harjoituksia. Zipua ei tulla näkemään kisakentillä moneen kuukauteen, mutta sille ei voi mitään. Tästä projektista lisää myöhemmin.


Leirillä olivat myös kaikki Megin pennut:)) Olipa kiva nähdä ne kaikki ja ihmetellä niiden hienoa tekemistä. Toistan itseäni, mutta ne ovat niin mukavan oloisia ja omistajat aivan ihania!


Pentujen kuvat Maarit Karhu: Hope - ilmetty Meg:)

Nike - kyllä Megin tunnistaa :)

Paavo - tuleeko Megiin vai Zitoon?
Fruudi - selvästi samaa sukua

Fruudi, Nike, Paavo ja Hope - kuva Hanna Hyypiä
Vertailun vuoksi: Zito ja Meg

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Kyllä tonne väliin olisi vielä muutama lisätreeni mahtunnu:-)

t.Tarja

Me kirjoitti...

No niinpä! :)
Ihan hirvitti pitää tänään vapaapäivä!