11.4.2012

Jessicalle Ojangon kautta suoraan

-

Eilen tiistaina oli vuorossa Jessican katselmus. Halli on tuttu Zipulle, mutta ei liian tuttu ja oli kiva nähdä, miten toimii siellä. Vein ensin Peten Ojankoon kouluttamaan ja kurvasin siitä Sipooseen. Paluumatkalla hain Peten kyytiin, joten kaikki meni kuin elokuvissa. 

Tein ensin kotona vajaan tunnin metsälenkin, jotta koirat saivat juosta ihan kunnolla. Haluan nyt katsoa, toimiiko Zip paremmin lenkin ja pienen väsymisen jälkeen. Kisanomaisia teen sen takia, että koira saisi tuntumaa ja vakautta niihin kunnolla. Haluan myös oppia parhaan tavan käyttäytyä itse virittelyissä ja liikkeiden jälkeen. 

Yritin saada jännitystä päälle ja jollain lailla onnistuinkin. Pidimme taas kunnon tauot. Kehuin koiraa liikkeen jälkeen, vapautin, vähän annoin hömpsöttää ja sitten laitoin sen maahan. Juttelin sille siinä, mutta pohdimme sitäkin, voisinko olla vain hiljaa ja katsella poispäin. Luulen, että se on parempi. Mitä sitä turhaan höpöttää. 

Kisanomainen 3 (näyttökoe)

Zip

Seuruu
Taas oli hyvä alku, pää pysyi ylhäällä ja koiran askel oli vakaa. Vähän töniskeli. Juoksussa pomppi pari kertaa ja kadotti kontaktin. Vasemmalle käännös tuntui vaikealta. Koira yritti taas niin kovasti tehdä oikein.

Luoksetulo
Nyt meni hyvin alas. Kun jätin, liikahti oikea etujalka taas. Lähti heti banaanille. Teki ihan hyvät jäävät, tuli hyvällä vauhdilla loppuun saakka.

Ruutu
Liikkeen alussa kehotin viileästi olemaan nätisti. Koira oli hyvässä kontaktissa alussa, mutta kyyristyi juuri ennen käskyä. Merkillä jäi vinoon, ennakoi ruutuun käskyä ja liikahti metrin verran kohti ruutua. Otin takaisin merkille (vähän kyllä hirvitti ja olin ihan varma, että päästää ääntä). Hyvin ja kovaa juoksi ruutuun, ei äännellyt. Paikka oli keskellä. Oli nytkähtänyt ruudussa, kun Jessica käskytti. Onneksi kutsuin viiveellä. Tuli hyvin ja siististi sivulle.

Nouto
Otti hyvin, mutta ei takaa (kapula oli ”huonossa” kulmassa). En sanonut mitään, kun oli siisti eikä osaa ottaa takaa vasemmalta kiertäen. Hyvin irrotti, muistin käskeä ensin istumaan suoraan nenä ylöspäin.

Kauko
Järkkä oli s-i-s-m-i-m muistaakseni. Eka seisominen oli hyvä, joskin etupainoinen. Istuminen hyvä back-käskyllä. Maahan ok. Sitten itse sohlasin jotain ihan älytöntä. Joka tapauksessa s-m tuli eteen viitisen senttiä ja kaiken jälkeen loppupaikka oli 10 cm edessä. Plääh. Ei osaa vielä kunnolla tekniikkaa kauempaa, se on selvä eikä mikään yllätys, joten turha pläähäillä:) Itse mokasin muutenkin: käsi tuli ennen ääntä, vaikka kuinka yritin tehdä toisinpäin. Alan tehdä ilman kättä. Lisäksi pitää kiinnittää huomiota oikeaan etutassuun, koska siirtää sen aina edemmäs mm jätettäessä koiran ollessa makuulla. Menee turhia pisteitä tästä. Myös kaukon alussa siirtää sen eteen, jolloin on etupainoinen noustessaan maasta ylös. Siitä asennosta on vaikea mennä hissinä maahan. 

Ideoita:

Luopuminen 
Opeta namikäsi: Ojenna käsi kohti koiraa ja laita käsi heti piiloon, kun kurottaa sitä kohti. Kun katsoo minuun, avaa käsi ja sanoa esim ”saa ottaa”. Tämä auttaa kaikkeen palkkaukseen ja rauhoittaa, kun ei mene sähläykseksi. Tee sama kaukoissa, merkillä, ruudussa, sivulle jne. Tätä olen tehnyt pentuna sekä namilla että lelulla, mutta unohtanut toteuttaa nyt. Toimii Zip-sählälle hyvin. 

Merkki
Opeta koira olemaan suorassa ryhdissä sivulla. Kun on hyvä, saa ottaa luvalla namin kädestä, oikein kurottaa sitä kohti. Sitten saa mennä merkille samantien. Merkillä mene palkkaamaan ja palkkaa namilla (saa ottaa) tai ripottele nameja jalkoihin. Kun katsoo taas minua hyvin, saa syödä ne maasta. Kun on syönyt viimeisen, lähetä ruutuun, missä voit palkata myös samalla tavalla kädestä.

Seuruu
Astu pitkällä askeleella normisti, rullaa kuten ennenkin (en nyt tiedä, näyttääkö tallusteluni kovin rullaavalta:) Käännöksissä auta astumalla lyhyempää askelta ja vain kävele käännös vasemmalle - ensin pyöreästi ja sitten vähän terävämmin, kun sujuu. 
Kun kokeiltiin nopeaa lyhyttä askelta, alkoi takapää elää kovasti ja kontakti putosi. Lisäksi kun teen paljon vasenta, alkaa ennakoida tosi paljon. Tässä kannattanee huomauttaa ja tietty kääntyä myös oikealle. Juoksussa pomppasi pari kertaa ja pääsin huomauttamaan, jolloin lopetti ne. Tätähän se ei ole tehnyt kuin nyt kahdella kerralla. Sen jälkeen teki nyt aivan mahtavan tuntuista seuruuta! 

Kauko
Kokeiltiin taka- ja sivupalkkaa molemmin puolin namilla. Sivupalkka oli aika hyvä. Nyt vaan tehdään paljon tekniikkaa s-m. Voisin myös opettaa Zipua siirtämään etujalat taakse m-s. 

L
uoksetulo
Palkkaa paljon oikealta kuten ennenkin, oikein heittämällä palkka oikealle. Voisi opettaa myös sivulletulon takaa eri käskyllä. Kun koira tulee sitten lähelle luoksetulossa, sano esim "takaa" ja silloin kiertää takakautta sivulle. Näin joutuu kuuntelemaan eikä sen kannata ennakoida. Tämä kuulosti hauskalta tempulta, joka sopii Zipulle. Tämä on siis vain leikkiä, eikä sivulletulon tarvitse olla täydellinen.

Maahanmeno sivulla
Laita koira ensin ryhdikkääseen asentoon sivulla, ikään kuin vähän suppuun. Tästä koira menee paremmin alas eikä veny eteen. Tätä olen tehnytkin, mutta en tarpeeksi hyvin. 

Olipa mukava treeni, kiitos Jessica treenistä ja palautteesta!! Ei kun treenaamaan. Zip tuntui todella mukavalta ja hienosti kesti pitkän session. Teimme lenkin Ojangossa ja syötin koirat sen päälle. Hyvällä mielellä ajelimme kotiin. 4 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Kyllä soon hyvä:-)

t.Tarja

Me kirjoitti...

No soon on niin hyvä!:))+

Anonyymi kirjoitti...

Tsemppiä näyttökokeeseen! Hyvältä kuulostaa. Perjantaina nähdään.

-Katja

Me kirjoitti...

Katja: Kiitos! Perjantaihin!