7.4.2013

Nautiskelua aurinkoisella jäällä ja vähän treeniäkinTeemana kunnon lenkit Vesijärvellä,
tässä Riitan ja Toscan kanssaPari viikkoa on kulunut hujauksessa. Pääsiäinen tuli ja meni. Sää on ollut loistava: yöllä aika kovaakin pakkasta ja päivisin on paistanut aurinko. Kevät tulee, mutta hitaasti se edistyy. Zipulla on juoksut, mutta pian niistäkin päästään.

Zipun treeneissä olen keskittynyt edelleen ruutuun ja ohjattuun. Muutaman kerran olen jo ollut kovinkin tyytyväinen koiran tekemiseen. Tavoitehan on se, että koira lähtee merkiltä ruutuun kontrollissa ja kuuntelee minua. Se voisi vaikka katsella minua juostessaan - sen on tehnyt pari kertaa :) Jos en sano mitään, se saa kiihdyttää ruutuun. Jos sanon eli käsken vaikka istumaan, sen pitää kuunnella ja tehdä oikein.
Toinen aihe on ollut ohjattu. Siinäkin haluan koiran lähtevän kuunnellen. Lisäksi sen pitää syödä kapulan vieressä oleva nami ennen kapulan nostoa. Tässäkin on edistytty.

Kaikki muu treeni on jäänyt näiden varjoon. Seuruuta on toki tehty.

Pitkäperjantaina treenasimme Valkealassa Ansun, Tarjan ja Tesun kanssa. Siellä Zip teki oikein hyvät treenit ruudussa, ohjatussa, seuruussa ja tunnarissa. Päivä oli muutenkin tosi kiva palautejutteluineen ja syömisineen. 

Lauantaina treenasimme Kirstin ja Nanon kanssa päivällä. Näissäkään treeneissä ei ollut mitään kummempaa ja koira vastasi treeniin hyvin.

Lenkillä Löytyllä treenien jälkeen
Pääsiäismaanantaina 1.4. HOT järjesti kisanomaisen treenin Hausjärven hiekkapohjaisessa hallissa. Teimme koko evl:n. Ruudussa ja ohjatussa koira ei ollut niin kuulolla ja lisäksi teki merkit hurjalla raivolla. Ei tullut ääntä kuitenkaan. Nämä olivat ekoja kertoja käsktytettynä, joten hurjasti ei ollut odutustakaan.
Kehääntulo oli huono, kontakti ei pitänyt. Seuruu oli kamala enkä päässyt aika pehmeässä hiekassa ollenkaan rytmiin koiran kanssa. Lisäksi kontakti petti. Kaukoissa ei tekniikka pitänyt. Näitä pitäisi tehdä paljon eikä jättää kokonaan tekemättä... Kiva reissu kuitenkin, kiitos Laura ja Sirkku ajoseurasta!
Lumi on jo paikoin sulanut...

....Ja paikoin ei


Tänä viikonloppuna Pete lähti Jannen, Jukan ja Pekan kanssa Saksaan katsomaan Leverkusenin futispeliä. Me koirien kanssa sen sijaan jäätiin viettämään mukavaa treeniviikonloppua kotimaisemiin.

Perjantaina kävin Löytyllä, missä oli jo hiekkakenttää paljaana, tekemässä tokotreenit ja lenkillä hienossa auringonpaisteessa. Seuraksi sain Einen ja Helin, jotka jeesasivat viemällä kapuloita jne. Zip teki oikein hyvin sekä ruudun, että kapulannostot. 
Lauantaina oli Christan treeni hottilaisille. Ideana oli kisanomainen, missä nähtäisiin tekemisen taso tässä kohtaa kautta ja sen jälkeen perusteellinen palaute. Ja niin tehtiin. Olimme vuokranneet aamusta pariksi tunniksi VAU:n uuden hallin puolikkaan ja vierailevaksi tähdeksi saimme kaikille vieraan liikkurin Markon. Tulijat eivät arvanneet, että kisa olisi entuudestaan vieraassa hallissa (ja viereisessä kehässä olisi aksaa), mutta hyvin kaikki suhtautuivat. Loppuosa päivästä oltiin Korkeavireellä. EVL:n koirat ehtivät tehdä kuusi liikettä kukin.

Zip

Kehääntulo
Tulimme hyvin yhdessä ja juttelin vähän koiralle, kun menimme kohti ruudun alkamispaikkaa. Hienosti tuli mukana ja oli oikein avoin. Tuntui kivalta. Samoin siirtymät pelittivät hienosti ja koira oli koko ajan mukana.

Ruutu
Hyvin nosti 
alussa kontaktin. Kovaa merkille ja siitä hyvin ruutuun, ei mitenkään raivokkaasti. Ei ääntä. Oikein hyvä. 
Nyt on oltava tarkkana merkin kanssa. Koira on siirtänyt kiihkoa siihen ja ääni on odotettavissa, jos pääsee jatkamaan tätä. Olen jo tämän tiedostanut, mutta nyt on alettava sitä työstää. 

Tunnari
Tämän mokasi. Otti väärän, pudotti ja pienen sähläyksen jälkeen toi oman epävarman näköisenä. Höh. On ollut tässä tosi hyvä kyllä. Ärsyttävää.
Nyt kontrolloin läheltä useita viikkoja, niin että koiralle tulee olo, että sitä vahditaan. Koira saa tulla kauempaa ja itse olen lähellä. Jos nostaa väärää, otan sen pois ja lähetän uudelleen. Mikäli menee omansa ohi, en sano mitään. Lisäksi palkkaan tosi rauhallisesti, ettei villiinny liiallisesta palkasta.
Tätä tehtiin uudelleen lopuksi. Ekalla meni oikean ohi ja meinasi sählätä, mutta otti kuitenkin oikean. Yhtään en tykännyt ilmeestä. Toinen oli parempi ja kolmas oikein hyvä.

Kauko
Jumitti liikkuriin alussa eikä noussut ekalla käskyllä istumaan. Zip ei ole juurikaan jumitellut näissä mihinkään, mutta nyt oli vaikeuksia. S-i tuli eteen. Tätä pitää tehdä jälleen kunnon jakso kotona, että muistaa. Ja haastaa koiraa tuon kuuntelun suhteen.

Metalli
Oli tosi hyvä Christankin mielestä.

Seuruu
Vihdoinkin onnistui tämä hyvin. Zip piti hyvin kontaktin ja ravasi nätisti suurimman osan aikaa. Aikaa kovaa hiihtelin menemään (Marja-Liisa kuulemma:), mutta pakko. Hitaan teen liian hitaana, sillä eron ei tarvitse olla niin iso normiin, jossa koetan kävellä nopeasti. Oli ollut vähän vino sivuaskelissa.

Ohjattu
Merkki oli röyhkeä. Todella hurjasti lähti, huu. Tämä tosiaan nyt tehosyyniin. Ennakoi merkiltä lähdön. Tämä on liikkuroituna ja kisamaisena varmasti vaikeaa, kun ei ole tehty ja pitäisi mennä rauhallisesti, mutta kuitenkin lähti oikeaan suuntaan. Luulen, että ennakoi epävarmuuden takia? Tai sitten vain käteni liikahti.

Kaiken kaikkiaan olin todella tyytyväinen koiran vireeseen. Toki tuli teknisiä virheitä, mitkä harmittavat, mutta ne saan kyllä kuntoon. Vire on nyt kaikkein tärkeintä, koska olen siihen panostanut niin paljon. Ja se oli kiva, että ruutu ja ohjattu pelittivät. Muutenkin oli tosi hyödyllinen päivä ja saimme kaikki paljon vinkkejä jatkoon. Lisäksi oli myös tosi hauskaa ja rentoa ;) 

Tehtävää riittää ennen SM-kisoja vaikka kuinka. Kiitos Christa! Samoin kiitokset Markolle liikkuroinnista!


Tänään sunnuntaina treenattiin Villähteellä pöllöryhmän eli Ansun, Katjan, Marin, Sadun ja Tesun kanssa.

Jatkoin samoilla linjoilla. Muut katsoivat ohjattua ja ruutua ja sain niistä hyvää palautetta. Viimeisellä ruudun toistolla Zip oli todella hyvin kuulolla ja jopa katsoi minua juostessaan ekat metrit. Sitten kiihdytti ruutuun, mikä on ihan ok. Tätä edelsi kuuntelutreeni, missä jouduin nuhtelemaan koiraa siitä, ettei se kuunnellut maahan-käskyä matkalla ruutuun. Ensi kerralla pitää heti tehdä tuo kuuntelutreeni (käsky esim maahan heti startin jälkeen), niin ei varmasti tarvitse tehdä niin montaa toistoa.

Ohjatussa oli positiivistä se, että vaikka käskin pysähtymään, jatkoi edelleen matkaansa kohti oikeaa kapulaa luvan saatuaan. Ekalla kerralla kyllä pysähtyi, mutta jatkoi itse varovasti kapulalle ilman lupaa. Tätä omin luvin ratkaisua pitää varoa myös.

Tunnarissa tein kaksi toistoa ollen itse lähellä. Onnistui oikein hyvin eikä hätäilystä ollut tietoakaan.

Olipa hyvä treeni, kiitos pöllöille kommenteista ja ruokaseurasta!! Hienoa on nähdä, miten kaikilla on tapahtunut tosi paljon edistymistä syksystä alkaen. Itse olen tosi kiitollinen kaikesta saamastani palautteesta - tykkään, kun sanotaan suoraan eikä kaunistella. 


Nyt tehostan treenejä ja lisään määrää mahdollisuuksien mukaan. Aksakin vie osansa, mutta hyvin nämä on aina saatu soviteltua. Pete on kilpaillut jonkin verran ja saanut muutaman nollan Megin kanssa. Zipun osalta on mennyt vielä treenaamiseksi. Rutiini on vaan vähän unohtunut. 


1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Zipu on mennyt tosi paljon eteenpäin ohjatussa ja ruudussa! On niin kiva nähdä miten kaikki ovat saaneet projektejaan eteenpäin. Treenaaminen kannattaa, kas kummaa. :)

t. Ansu & kelpie-pöllöt