1.5.2013

Sinivuokot ovat täällä ja Patarikin on korkattu

-


Nyt on pitänyt kuulkaa kiirettä kotona ja töissä. Keittiön kamat on pakattu laatikoihin ja nyssäköihin ja se on purettu. Nyt alkaa remontti ja kaikki on ihan sekaisin yli kuukauden. Sitten pitää alkaa karsia tavaraa kovalla kädellä, joten kirpparit odottaa. Ja treenatakin pitäisi, ässämmät lähestyvät nopeasti. Tunnit eivät vain riitä, mutta onneksi on vähän lomaakin tiedossa. 

Vihdoin on tullut kunnon kevät lumien sulettua (ainakin osaksi) ja lämpötilan noustua. Nyt tätä kirjoittaessani on vappuaatto ja lämpoä on 2,7 astetta... Äsken metsässä satoi kuin saavista. 


Treenattukin on. Viimeksi päivitin blogin muuten 7.4. eli kolme viikkoa sitten, voi ei. No, pari kertaa on treenattu Christan ja Katjan kanssa: ekan kerran Orimattilan hallissa ja toisen kerran Patarin nurtsilla, ekaa kertaa tänä vuonna. Heillä on pian lähtö edessä ämmämmiin ja molempien meno näyttää kyllä aivan tosi hienolta. Näissä olen tehnyt edelleen ohjattua ja ruutua etupäässä. 

Kertaalleen treenattiin Lahdessa Ansun, Marian ja Tesun kanssa Hollolan hallissa. Tähän väliin on mahtunut vielä tokorenkaan valmennusleirikin ja pari toiminimikoulutusta. Kylläpä ärsyttää nyt, etten ole ehtinyt blogia kirjoittamaan.

Zip

Olen jatkanut Zipun ruutua ja ohjattua niin, ettei se saa lähteä kaahaamaan merkiltä vaan pitää lähteä rauhallisesti. Tämä on mennyt hyvin eteenpäin, mutta kova työ siinä on todella, etenkin liikkeenomaisessa. Yhden ainoan kerran koiralta on päässyt ääni. Ei ole sama, stoppailenko koiraa matkalla ruutuun, jos se saa lähteä kovaa. Unohdin vähän koko idean, kun koira on mennyt niin hyvin. Tärkeintä siis on, että koira ajattelee asiaa eikä vain kaahota. Haluan, että se lähtisi vähän varovaisesti ja ajattelisi joutuvansa kenties pysähtymään. Christan koulutus 6.4.13


Christan HOT-koulutuksessa teimme kisanomaisen (kuusi liikettä). Zipulla oli juoksu enkä päässyt tekemään uuden VAU:n hallin puolella. Zip teki ihan ok eikä päästänyt ääntä tms, vaikkei kovin rauhallisesti vielä kyennytkään tekemään. Tunnarin mokasi, koski väärään. Kehään tulimme yhdessä ja siirtymät samoin. Olin tosi tyytyväinen sen vireeseen ja tekemiseen kaiken kaikkiaan.

Palaute:

Ruutu
Zip alkaa siirtää hurjuutta merkeille menoon ja on ihan hilkulla, ettei tässä tule ääntä. Kiinnitä huomiota!

Tunnari

Kontrolloi nyt pitkän aikaa tunnari läheltä niin, että Zipulle tulee kontrolloitu olo. Koira voi tulla kauempaa, mutta ole itse lähellä. Tee siis niin, että aloita normisti. Liikkurin käskystä jätä koira ja tule itse lähelle kapuloita. Kutsu sitten koira. 

Kauko

Alussa tuplakäsky istumaan. Koira fokusoi liikkuriin. Tuli eteen s-i

Metalli

Hyvä!

Seuruu

Nyt oli tosi hyvä, jopa ravasi pätkiä ja oli rennomman näköinen. Sivuaskelissa oli vino. 

Ohjattu

Tosi röyhkeä merkki ja aika hurja haku myös. 

Olipa hyvä päivä, taattua Christa-laatua:) Teimme kaikki kisanomaisen ja saimme palautteet sopivaan aikaan ennen SM-kisoja. 
Marian koulutus 20.-21.4.13

Valmennusrenkaan leirillä otin asian esille myös Marian kanssa, koska tämä on meidän hankalin juttumme. Aika typerältä tuntui selittää, että koira on liian kiihkeä ja juoksee liian kovaa jne. Mutta Maria kyllä tajusi, mitä tarkoitin, kun näki koiran. Ja ehkä muutkin.

Teimme lyhyen kisamaisen ensin, Katja liikkuroi. Alle suora luoksetulo, sitten ruutu ja ohjattu. Vauhti oli kova, mutta koira oli hiljaa. Ruutuun lähti kuitenkin rauhallisemmin kuin odotin. Ohjatussa oli oma itsensä. 


Tässä muutamia Marian huomioita lauantailta (kiitos Laura muistiinpanoista!!)


 • Koiran mielentila on liian ylhäällä
 • Koeta tehdä kesken liikkeitä jotain, mitä sinne ei kuulu - avoimuus ohjaajaa kohtaan
 • esim luoksetulon stop: treenataankin pysymistä kesken kaiken, sitten maahanmenoa ja siinä pysymistä - voi mennä kohti koiraa ja kiertää sen ja palkata rauhallisesti tai ottaa mukaan zetaan
 • esim lähettää pisteeltä ruutuun ja ottaa pysähdys väliin, jonka jälkeen tehdään jotain rauhoittavaa/hidasta hommaa
 • jos koira kiihtyy, tehdään jotain aivan muuta
 • koiran kontrollointi koko ajan eikä se saa huidella liikkeiden välilä
 • esim jos tekee kaukoja pisteellä, pitää kaukon kriteerien pitää: koira ei saa mennä hitaasti
 • jos tekee hitaasti, mene lähelle ja teetä normisti läheltä ja kehu kun hyvä ja ota uudelleen kauempaa 
 • ajatuksen ja aivojen pitää olla tehtävässä liikkeessä esim kaukoissa - jos fuskaa ja ajattelee ruutuua edelleen, ei pääse ruutuun
 • pitää saada auki, ettei mene "autopilotille"
 • ei saa painostaa, vaan mennä lähelle korjaamaan
 • palkkaa rauhallisesti, älä hilluta - lopussa voi palkata kunnolla ja koira saa purkaa tarvittaessa
 • pysy itse aina rauhallisena, kun koira on korkealla
Leirin kuvat MaaritSunnuntaina jatkoin samalla linjalla. Takana oli Marian lauantainen treeni sekä lauantain iltapäivän ja sunnuntain aamupäivän pienryhmätreeni. Niissä tehtiin muuten kaikennäköistä mielenkiintoista, siitä kohta lisää. Joka tapauksessa Zip oli Marian sunnuntain treenissä todella hyvä. Teimme kaikenlaista, mm: 

 • Koiralle heitettiin hyppykapula, sen käskettiin hypätä ja istua esteen taakse
 • Koiran seisoessa siellä sen luokse käveltiin ja otettiin se mukaan seuruuseen
 • Aloitettiin hyppynoutona: heitettiin kapula, jätettiin koira esteen taakse minun mennessäni kapulan luo ja tehtiin kaukoja este välissä
 • Merkille mennessä käskettiin istua, käveltiin luokse, kierrettiin koira ja tehtiin zetan alkua
 • Ruutuun mennessä käskettiin mennä maahan ja istua (tämä ihan lähellä ruutua), käytiin palkkaamassa rauhallisesti tai teetettiin kaukoa tai zetaa
 • Ruudusta tullessa jatkettiinkin seuruuna
 • Ohjatussa piti istua ennen kapulaa
 • Ohjatussa tullessa sivulle jatkettiinkin seuruuna
Zip oli erittäin hyvin kuulolla ja teki kaiken hyvin! Sain siitä paljon kehuja Marialta ja katsojilta. Marian mielestä koira oli ihan uskomattoman kuulolla verrattuna lauantaihin ja hän ihaili sen kykyä vaihtaa moodista toiseen. Hyvä Zip!


Maltti - mikä maltti?Pienryhmässä olimme Katan, Maijan, Marin ja Tesun kanssa. Tämä olikin aika hulvaton ryhmä ja saimme aikaan kyllä kaikenlaista hullua:)

Tunnareita teimme erilaisia. Oli käsi-, jalka-, tunneli- ja ihmistunnaria - kieltämättä osa ideoista oli todella kahjoja ja huvittavia. Kapuloiden seassa oli käsiä ja jalkoja ja kroppia ja koiran piti tulla ihan lähelle kumartuneita ihmisiä. Zip kokeili vielä sellaistakin, että kapulat olivat Katan päällä, joka makasi vatsallaan maassa. Zipusta tämä oli tosi jännää ja oli ihan lähellä, ettei Katastakin lähtenyt palaa mukaan, kun se nappasi oman kapulansa. Muista spesiaalijutuista Zip ei ollut moksiskaan, vaan meni ihmisten jalkojen ja käsien välistä kuin ei mitään. Osalle koirista tehtiin myös tunnareita, joissa kapulat olivat maassa ja seassa kaikkien sormet. Koiralle näytettiin osoittelevasti väärää kapulaa. Ne eivät kyllä menneet halpaan, aika hienoa. Kata riskeeraa:) Kuva Mari

Teimme myös lisää kuuntelutreenejä ja malttiharjoituksia, missä koira koko ajan edistyi kovasti. Häiriötreeniä tehtiin myös esim niin, että merkin edessä ja takana oli ihmisiä, jotka houkuttelivat leluilla koiria. Zip selvisi hienosti ja hurjan päättäväisesti paineli merkille häiriöistä huolimatta. 

Kaukoja tehtiin niin, että koiria pidettiin takajaloista. Zip kesti tämän hyvin eikä vaivautunut Marin pitäessä kiinni. Kovasti se kyllä tahtoi liikuttaa vasenta takasta istuessaan seisomisesta. 


Seuruuta tehtiin myös ja se oli jotenkin vaikeaa, vaikka raviakin saatiin. Muiden mielestä voisin painottaa sitä vähemmän, mutta itse olen hyvin epävarma sen suhteen. 


Vielä tehtiin ainakin ruutua ja yhtä aikaa ohjattua vieressä. Koirille oli vaikeaa lähteä merkeiltä yhtä aikaa ja keskittyä ruutuun menoon, ohi ohjatun kapulan,  jota toinen koira tuli hakemaan. Hui. Tätä Zip ei saanut koettaa, koska en nyt voi sitä yhtään nostaa. 


Leiri oli tosi kiva ja Visulahti paikkana myös mukava. Kevät oli tosin niin myöhässä, että lauantaina oli pakko treenata muutaman kilsan päässä hiekkakentällä, mutta sunnuntaina oli jo mahdollista olla mökkien vieressä nurtsilla. Mahtava auringonpaiste olikin silloin. 


----------------------------------------------------


Viime viikonloppuna maajoukkue treenasi Lahdessa ja olin mukana jeesaamassa. Treenasin Zipun myös eli haettiin edelleen malttia ruudussa, ohjatussa ja tunnarissa. Ihan hyvin sujui. 


Eilen olimme Lauran ja Ässän kanssa Patarilla teemalla ruutu a la maajoukkue. Siirtelimme ruutua (merkki samassa paikassa) ja katsoimme, miten koirat selviävät. Molemmat selvisivät kyllä ihan ok, toki pari hassia sattui alkuun. Zip oli mielestäni nyt aika hyvä. Pari kertaa jouduin ottamaan sen takaisin merkille, kun kaahasi heti alussa. Tein myös tunnarin, missä olin itse lähellä. Tässä ei ollut mitään kummallista, oli hyvä. Lisäksi tein ohjattua, missä laitoin koiran maahan tai istumaan matkalla kapulalle. Tässä ei hämäänny eli luule menneensä väärälle kapulalle - siis stopata ei passaa, se sekoittaa. 


Laura tykkäsi, että Zip on muuttunut asenteeltaan ja se on hyvin kuulolla. Itse olen samaa mieltä, kyllä olemme menneet eteenpäin. 

Treenaaminen on tuntunut tosi mukavalle nyt, kun olemme vähän nitkahtaneet eteenpäin. Kiitos kaikille mahtaville koutseille ja treenikavereille! 


Maikun & companyn kanssakin on ehditty lenkille

Agilitykin on ollut kuvioissa, tosin aika vähän. Pete kävi kuitenkin Megin kanssa kisaamassa ja saivat agiradalta nollavoiton. Hyvä te!

Olen pari kertaa tehnyt metsälenkeillä esineruutua niin, että vien pannat tallattuun ruutuun ja päästän koirat vuorotellen hakemaan niitä. Tämä sujuu hyvin ja koirat tykkäävät kamalasti. Tänään sitten veinkin piiloon pari maasta löytämääni puukapulaa. Zip löysi ekan, mutta sitä toista ei sitten löytynyt ja aikaa kului. Pakko oli sitten viedä vielä panta, ettei jää paha mieli Megille. Siellä kun hortoilin, niin näin yht'äkkiä jotain turkoosia pilkottamassa sammaleessa. Puhelinhan se siinä, omani nimittäin... Oli onneksi pudonnut vasta juuri ennen:) No, panta löytyi ja pääsimme kotiin samaan aikaan vieraiden kanssa hiestä märkänä. Aina näitä hyviä ideoita riittää minulla. Ihan vaan äkkiä yksi esineruutu... Minut pitäisi pidättää. 

Mukavaa Wappua kaikille!! 

Tokomaajoukkue virtuaaliharjoittelee :)

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Hehheh, nauratti toi "minut pitäisi pidättää" :) Tekevälle sattuu. Onneksi puhelin löytyi.

-H-S

riitta kirjoitti...

Kiitos taas Oili blogikirjoituksestasi, tästä sai jälleen ideoita :)